Kick-box

2020.01.11. 16:30

Remekelt a veterán karatés, a gyomaendrődi Bíró Lajos

Tizenhárom év kihagyás után, mintegy 20 kilogramm súlyfelesleggel a gyomaendrődi Bíró Lajos elhatározta, hogy visszatér a pástra. A viszonylag rövid felkészülés meghozta az eredményt. A férfi, aki jelenleg Kanadában él családjával, a Törökországban rendezett kick-box világbajnokságon, veteránkategóriában hozta el az ezüstöt.

Balázs Anett

Bíró Lajos büszkén vette át az ezüstérmet /Beküldött fotó/

Fiatal kora óta vonzották a küzdősportok Bíró Lajost, aki Gyomaendrődön ismerkedett meg közelebbről a kick-boxszal, melynél végül elkötelezte magát. Olyannyira, hogy míg kezdetben tanulta, később pedig már fiatalabb társait is oktatta a küzdősportra, mely azért is tetszett meg neki, mert több tradicionális harcművészet elemeit ötvözi.

– 2006-ig tanulás és munka mellett versenyszerűen sportoltam, majd két évre rá külföldre mentem dolgozni. Előbb Belgiumban, majd aztán Kanadában kötöttem ki, ahol voltak ugyan klubok, de a munka miatt teljesen abbamaradt a sportolás. Ám a régi versenytársakkal a jó kapcsolat nem szakadt meg. Két éve a Budapesten rendezett világbajnokságon elhatároztam, hogy a következőn én is szeretném megmérettetni magam. Mikor elmúltam negyvenegy éves, felmerült annak az ötlete, mi lenne, ha veteránkategóriában indulnék a világbajnoki címért. Elkezdtem konzultálni a szövetség vezetőedzőjével. Érdekesség, hogy Jároszkievicz Krisztián egykori tanítványom volt, most pedig az edzőm lett, ami miatt egy furcsa időutazásban vehettem részt – fogalmazott Bíró Lajos.

Bíró Lajos büszkén vette át az ezüstérmet /Beküldött fotó/

Az elhatározást tett követte. Ám a sportolás nélküli 13 év után nem volt könnyű felvenni a fonalat. Bíró Lajos az építőipari vállalkozása mellett futással edzette állóképességét. Naponta átlagosan 8 kilométert futott. Azt mondja, óriási segítség volt számára, hogy felesége, Kruchió Krisztina ebben is társa volt, így a legtöbbször együtt indultak futni.

Az edzések mellett a táplálkozásra is figyelnie kellett, hiszen a kiírás alapján 74 kilogramm alatti súllyal állhatott pástra, ő pedig kereken húsz kilogrammal nyomott többet. Párja ebben is támogatta, külön készítette számára a bajnoki menüt, ami legfőképp zöldségekből és fehérjéből állt, valamint nem tartalmazhatott cukrot, lisztet, valamint tésztákat. Aztán Bíró Lajos egy hónappal a világbajnokság előtt fogta családját és hazajöttek Magyarországra, ahol a férfi Dunavarsányban, egy edzőtáborban kezdte meg a taktikai felkészülést.

– Az önbizalmammal nem volt probléma, úgy indultam el a megmérettetésen, hogy világbajnok leszek. Ami a nehézséget és végül a második helyezést okozta, hogy a tizenhárom éves kihagyás miatt hiába voltam rutinos technikailag, fizikailag, viszont a versenystresszt, valamint a szigorú taktikai utasításokat már nem sikerült betartani. Olyan sok volt az ez irányú behatás, mintha újrakezdtem volna az egészet. Hiába ismert volt a közeg, előjött a gyomorgörcs, plusz a régi énem nehezen vette figyelembe az edző diktálta taktikai utasításokat – árulta el Bíró Lajos.

Minden téren nyertesnek érzi magát

A gyomaendrődi származású sportember azt mondja, attól függetlenül, hogy nem a dobogó legfelső fokára állhatott, nagyon nagyszerű élmény volt számára a felkészülés és a versenyzés, melynek mintegy hozamaként újra találkozhatott egykori sporttársaival. Továbbá az is siker volt számára, hogy testsúlyából leadott húsz kilogrammot. Elárulta, ha már ilyen szépen sikerült felzárkóznia önmagához, szeretné tovább folytatni az edzéseket. Tervei között szerepel a következő világbajnoki részvétel Moszkvában, amelyen szintén rajthoz áll majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában