Íjászat

2020.01.21. 06:26

Rabul ejtette a sport Lévárdi Melindát

A sportlövészet és a darts is az érdeklődése középpontjába került, ám végül az íjászat ragadta meg annyira, hogy meg is maradt a sportágban. A gyulai Lévárdi Melinda három éve íjászkodik, de már mindhárom minősítési fokozatot megszerezte.

Gajdács Pál

Lévárdi Melinda három évvel ezelőtt kezdett íjászkodni /Fotó: BMH/

Három évvel ezelőtt Gyulán rendezték meg a történelmi íjász világbajnokságot, melyet Lévárdi Melinda sem hagyott ki, nagy érdeklődéssel figyelte a legjobb hazai és külföldi íjászok versengését. A lökést ez a verseny adta meg számára, hogy jelentkezzen a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesületnél.

Két hónappal később már be is mutatkozott a békéscsabai Kerecsen Kupán, méghozzá olyan sikeresen, hogy kategóriájában bekerült az első harmadba.

– Nagy szeretettel fogadtak az egyesületnél, ahol nagyon jó a társaság, s ahol sok értékes tanácsot kaptam. Az íjászat egy nagyon jó kikapcsolódási lehetőség is, a versenyeken és edzéseken feltöltődik az ember – beszélt a kezdetekről Lévárdi Melinda, aki a tradiconális és a 3d-s kategóriákban versenyez. – A versenyeken hamar megtanultam kezelni a különböző helyzeteket.


Lévárdi Melinda három évvel ezelőtt kezdett íjászkodni /Fotó: BMH/

Az első országos bajnokságát a 2017-ben a Citadellán megrendezett esemény jelentette, ami sok tanulsággal szolgált.

– Egy országos bajnokság körítése, hangulata más, mint egy örömíjászversenyé. Ez hamar kiderült számomra, hiszen itt nagyobb a tét, s emiatt stresszesebb a viadal.

2018-ban ismét Gyula adott otthont a világbajnokságnak, ahol immáron már versenyzőként vett részt.

A tavalyi évben mindhárom országos bajnokságon ott volt, kezdve a történelmi terem ob-tól a fantasztikus kulisszát jelentő kaposmérői szabadtéri viadalig. Teremben, a történelmiben hatodik lett, amivel megszerezte az I. osztályú minősítést, a 3 dimenziós változatban pedig felállhatott a dobogó harmadik fokára. A kaposmérői szabadtéri országos bajnokságon meglett a II. osztályú minősítés is. Jól sikerült a szeptemberi távcéllövő ob is, ahol az ötödik hely III. osztályú minősítést ért. Büszke lehet arra is, hogy a Dél-Alföld régiós versenyeken történelmiben és a 3 dimenziósban is az összesített pontverseny élén végzett, az Észak-Alföld régióban, történelmi kategóriában pedig a második helyen.

Lévárdi Melinda a klubtárs Gyarmati Gáborral a Kerecsényi László Íjász Egyesület legaktívabb versenyzője volt 2019-ben. A legtöbb örömíjászversenyen, régiós és országos bajnokságon ők vettek részt, és összesítve a legtöbb érem is az ő nevükhöz fűződik. A gyulai hölgy tavaly 36 különböző viadalon lépett lőállásba, a három év alatt pedig 130 (!) alkalommal. Ez már önmagában is bravúros teljesítmény, ha azt vesszük, hogy a versenyekre – melyeket többek között Kecskeméten, Karcagon, Berettyóújfalun, Füzesgyarmaton, Tégláson és Egerben rendeznek – bizony elég sokat kell utazniuk.

Természetesen sok megvalósítandó célja van még Lévárdi Melindának.

– A fő szempont továbbra is az, hogy az íjászat művelése örömet, kikapcsolódást jelentsen, a másik, hogy megszerezzem a mesteríjász minősítést.

Az idei nagy hazai versenyek közül az első, a februári terem országos bajnokság ugyan kimarad Lévárdi Melinda számára, de a szabadtérieken ott akar lenni, és tovább szeretne javítani az eredményein.

Íjászat: technika, taktika

A gyulai íjásznő így fogalmazta meg érzéseit kedvenc sportágáról:

– Mi is az íjászat maga? Egy sport, ami örökre rabul ejt, akár szabadidős tevékenységként, akár versenyszerűen űzöd. Szellemi sport, amihez nem nyers erő kell, hanem technikai felkészültség és okos taktika. Mindemellett, ha soha nem leszel a bajnokok sorában, akkor is nyertes leszel, hiszen az adódó szabadidődet gyönyörű környezetben, jó levegőn töltöd el, jó társaságban, kedves barátok között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában