lovassport

2018.08.30. 17:15

Fiatal fogatlovak világbajnokságát rendezik meg Mezőhegyesen 

Csütörtökön Mezőhegyesen, a Lovaspályán sajtótájékoztatót tartottak a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságáról. A rangos rendezvényt szeptember 5-e és 9-e között rendezik meg a határmenti városban.

Verasztó Lajos

Fotó: Imre György

Professzor Dr. Fehér Károly sajtófőnök, a Magyar Lovas Szövetség kommunikációs igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a Szervezőbizottság elnöke a következőket mondta: – A világbajnokság rendezésével fogathajtó sportunk, és Mezőhegyes merőben új feladatra vállalkozott. A Magyar Lovas Szövetség 2015-ben megpályázta, elnyerte és Mezőhegyest bízta meg a fiatal fogatlovak világbajnokságának rendezésével. Megtisztelő, hogy hazánk, és mezőhegyesi ménesbirtok elindítója a fiatal fogatlovak kipróbálását szolgáló világbajnokságnak, ezzel hozzájárul az új versenyrendszer kialakításához. A világbajnokságon egyre több ló áll starthoz. Míg 2015-ben harminchét, 2017-ben negyvenegy, az idén negyvenhárom lovat neveztek. Bízom abban, hogy jövőre az ötödik vébén, elérjük az ötven nevezett lovat. Hét ország (Ausztria, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia és Magyarország) küldi el lovait a szeptemberi világbajnokságra.

Fotó: Imre György

 

Mindez mérsékelt növekedést jelent a létszámban, az első világbajnokság óta már tizenhárom nemzet lovai mutatkoztak be Mezőhegyesen. A hivatalos kiküldöttekkel együtt tizenöt ország szakemberei látogatnak el hozzánk, és a nézők között további nemzetek képviselőivel találkozhatunk. A világbajnokság célja most negyedszerre is változatlan. Nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani, és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését, felkészítését, a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára­, és nem utolsósorban szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. Az eddig világbajnokságon a legeredményesebben a németek szerepeltek, akik összesen tizenkét érmet, köztük hat aranyat nyertek, mögöttük a lengyelek következnek hét éremmel.

Mitykó Zsolt, Mezőhegyes polgármestere azt emelte ki, hogy a rendezvény turisztikai szempontból is nagy jelentőséggel bír a város, és a dél-békési térség számára. Az idelátogató vendégek megismerkedhetnek Mezőhegyes nevezetességeivel, műemlékeivel. A rendezvényre ellátogató turisták felfedezhetik a magyar gasztronómiát. – Örömmel várjuk a vendégeket Mezőhegyesre, a versenyzőknek sikeres szereplést, a szervezőknek jó munkát kívánok – zárta mondandóját a polgármester.

Fotó: Imre György

Kérdésre válaszolva Pap István Tibor elmondta, az idei világbajnokságon az ötéves lovaknál tizenhét, a hatéves lovaknál szintén tizenhét, míg a hétéves lovaknál kilenc ló versenyez majd a helyezésekért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában