Taekwon-do

2018.04.18. 17:16

Mezei Nikolett és Süli Tamara Európa-bajnoki címet nyert

Mariborban rendezték meg a napokban az idei ITF Taekwon-do Európa-bajnokságot, amelyen 28 ország 642 versenyzője lépett küzdőtérre a különböző versenyszámokban.

Munkatársunktól

A maribori viadalon a felkészült magyar csapatban ott voltak a battonyai Barátság SE és a magyarbánhegyesi Corvin Taekwon-do

Klub válogatott versenyzői is. A Barátság Sportegyesület 4 fővel képviseltette magát az Eb-n. Tóth Balázs az ifjúsági fiú -62 kg-os súlycsoportban találkozott ír ellenfelével.

A kiélezett párharcban mindkét versenyző kisebb sérülést szenvedett de ez nem vette el harci kedvüket. Gyors és pontos kéz és lábtechnikát láthattak a nézők. Bár Tóth Balázs mindent megtett, a mérkőzés végén az ír versenyző jutott tovább. A találkozó után Balázsnak csapatban kellett helytállnia, méghozzá az ifjúsági fiúk speciál technikai törésénél. Ahol, a tőle lassan már megszokott nagyon precíz és pontos ugró oldalsó rúgást kellett bemutatnia célpontra. Ismét nem okozott csalódást, ahogy a tavalyi Eb-n és vébén sem, így hozzásegítve a csapatot a bronzéremhez ezen a szlovéniai viadalon.

Mezei Nikolett az ifjúsági lány 65 kg-os súlycsoport Európa és világbajnokaként érkezett Mariborba, hogy újra elhódítsa magának a címet. Első mérkőzésén egy angol lánnyal kezdett és ahogy az lenni szokott kicsit görcsösen, a távolságokat még nem annyira érezve, de simán hozva a mérkőzést fejezte be a találkozót. A következő meccsen egy lengyel hölgy várta, akit már sokkal magabiztosabban utasított maga mögé, így bekerült a legjobb négy közzé.

A döntőbe jutásért egy olasz riválisával kellett farkasszemet néznie, akivel már Rómában egyszer megküzdött. Akkor a mérkőzés idő előtt befejezésre került Niki jóvoltából. Most azonban végig mentek a menetidők és egy nagyon határozott, egyértelmű győzelmet aratott a battonyai lány. A döntőre közel 1 órát kellett várni, de nagyon megérte.

A hazaiak éremesélyese, egy szlovén versenyző állt Nikivel szemben aki az otthoniaknak akart bizonyítani azzal, hogy megfosztja Nikit a trónjától. Ez egészen addig működött még a mérkőzés el nem kezdődött. Már az első menetben 3:1-es pontaránnyal Niki vezetett. A második menet felénél Nikolett egy oldalsó fejrúgással olyan tisztán találta el ellenfelét, hogy ápolni kellett, ezzel együtt egyhangú 4:0-ás előnyre tett szert.

A mérkőzés további részeiben ezt az előnyt Niki gyors ütés és rúgáskombinációkkal tovább fokozta hatalmas örömet okozva a nem kis magyar szurkolótábornak a maribori csarnokban. Nikolett megőrizte Európa bajnoki címét így öregbítve tovább Battonya, a Barátság S.E. és a Békés megyei harcművészek jó hírét. Utána az ifjúsági leány csapattal bronzérmes lett.

A csütörtöki napon ifjúsági lány egyéni speciáltechnikai törésben 25 hölgy mérte össze tudását. Köztük volt Mezei Nikolett is aki a selejtezőből maximális pontszámmal jutott tovább. Rajta kívül még öt lánynak sikerült ugyanez. A széttörésben, Nikolett kétszer is sikeresen vette az akadályt a magasabbra tett célpontokkal szemben. Végül a dobogó második fokára állhatott ezen a versenyen. Edzői, Rádai Imre és Rádai Roland a felnőtt férfi csapatban értek el dobogós helyezést, speciáltechnikai törés versenyszámban bronzérmet szereztek.

A magyarbánhegyesi Süli Tamara két egyéni versenyszámban, és két csapatszámban lépett tatamira.Ifjúsági lány 1. danos formagyakorlatban (51 induló)az első körben előnyerő volt, a legjobb nyolc közé jutásért szoros küzdelemben 3:2 arányban maradt alul szlovák ellenfelével szemben.Az ifjúsági lány erőtörés 37 fős mezőnyének 3 törésszámban (kéz-él, oldalrúgás, köríves rúgás) kellett összemérni tudását, amely az első körben 14 versenyzőnek sikerült, köztük Tamarának és a másik két magyar lánynak is.

A szabály szerint pontegyenlőség esetén a sorsolás útján választott újabb technikával egyre emelkedő törőlap számra kel a gyakorlatot végrehajtani, mindaddig, míg a dobogós helyezések el nem dőlnek. Tami végig kiemelkedő teljesítménnyel, jó összpontosítással és céltudatosan versenyzett. Végül négy kör széttörés után sikerült az óriási bravúr: Süli Tamara román ellenfelét legyőzve Európa-bajnoki címet nyert, és felállhatott a dobogó legfelső fokára, nagy örömet szerezve edzőjének, Tamás József mesternek.

Kedvező előjelekkel indult az ifi lányok csapat erőtörés versenyszáma is (noha kisebb sérülésekkel bajlódtak a lányok), hiszen a magyar csapat volt az egyetlen, amelynek mindhárom tagja egyéniben túljutott az első körön. Végül a lányok, köztük Süli Tamara, itt is több körös széttörés után a hollandok mögött második helyen végeztek.Tamara harmadik érme a mindig nagy izgalmakat hozó csapatküzdelemben született bronzérem.

Ebben a versenyszámban a legjobb nyolc közé jutásért először az olaszokat verték lányaink, az elődöntőbe kerülésért pedig Anglia csapatát utasították maguk mögé. Végül az elődöntőben nagyon harcos, kemény csatákban veszítettek az oroszokkal szemben, de így is kiemelkedő teljesítmény után állhattak a dobogó harmadik fokára. Az utóbbi évek magyar szempontból legsikeresebb ITF taekwon-do Európa-bajnokságán a Békés megyei sportolók alaposan kivették a részüket a magyar sikerekből!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában