méhnyakrák

2018.03.08. 17:34

A megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet a csabai kézis lányok

Ma mintegy félezer magyar nő veszti életét évente méhnyakrák következtében, ez pedig egy rövid vizsgálattal elkerülhető lenne. Annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára, az EUbility Group Békéscsabai Előre NKSE és a Mályvairág Alapítvány együttműködést kötött egymással.

B. O.

– A sportegyesület és a játékosok is csatlakoznak a betegség elleni küzdelemhez – jelentette be csütörtökön az EUbility Group Békéscsabai Előre NKSE elnöke. Paláncz György azt is hozzátette, szeretnék bizonyos időközönként különböző megmozdulásokkal felhívni a figyelmet a megelőzés szükségességére.

Walfisch Mercédesz a kézilabda csapat kapitánya úgy nyilatkozott, örömmel vesznek részt a kezdeményezésben, meglátásuk szerint ahogy a csapattagok segítik egymást, úgy az alapítvány is felkarolja, támogatja tagjait, a hozzájuk fordulókat.

A kézilabdás lányok következő március 28-ai kecskeméti meccsén, mályvavirágos pólóban fognak bemelegíteni Fotó: Lehoczky Péter

Herczeg Tamás, egyesületi tag, a megyeszékhely szociális tanácsnoka a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, és elmondta: az önkormányzat tíz évvel ezelőtt hozta azt a döntést, hogy a 12 éves lány korosztály számára támogatást biztosít a betegség elleni védőoltáshoz. Időközben ezt a rendszert tovább bővítették.

A szarvasi Mályvavirág Pont alapítója úgy fogalmazott, céljuk, hogy az érintettek az ország minden pontján könnyedén segítséget kapjanak. Bartus Beatrix, aki maga is megküzdött a betegséggel, hozzátette, aki a méhnyakrákkal találkozik rengeteg kérdésre keresi a választ, az alapítvány pedig ezekre is választ tud adni.

– El tudjuk mondani, hogy mi vár az érintettre, azt, hogy mi is a vírus, hogy mi fog történni azzal aki átesik a betegségen – árulta el.

Elmondása szerint nem kell megvárni, hogy akár a műtétig eljusson a betegség, hiszen ez egy olyan kór, amely rendkívül jól megelőzhető. Az egyetlen daganatos betegség amit egy vírus okoz, ami ellen már védőoltás is létezik hazánkban – emelte ki az alapítvány képviselője.

A szakember az együttműködésről elárulta, a kézilabdás lányok következő március 28-ai kecskeméti meccsén, mályvavirágos pólóban fognak bemelegíteni, illetve mindannyiuk kezére egy mályvavirágot rajzolnak, és így játszanak aznap. – Illetve a mérkőzés előtt néhány szóban beszélünk arról, hogy miért is vagyunk itt ezen a meccsen, és hogy miért is fontos a megelőzés, illetve a rendszeres szűrés. Ezzel is próbálunk megfogni minden korosztályt – mondta el Bartus Beatrix.

Hozzátette, sajnos nem csak a halálozási statisztika rossz Magyarországon, hanem a nőgyógyászati vizsgálatok rendszeressége is. Az lenne a cél, hogy a nőknek természetes legyen, hogy az első szexuális együttlét után vagy pedig már előtte, kötelezően el kell menni nőgyógyászhoz, és attól kezdve minden évben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában