Szűrések

2024.05.18. 13:02

Mályvavirágosok keresik a nők motivációját Orosházán is

A nők még nem voltak egy asztalhoz ültetve, ezért ezt pótolja 2024-ben a Mályvavirág Alapítvány és arról is beszélgetnek, hogy Magyarországon nem magas a méhnyakszűrésen való megjelenés. Az alapítvány segítségül hívja a Mályvavirág Pontjait. Orosházán összejöttek pénteken, jót beszélgettek a lányok, asszonyok.

Csete Ilona

Tíz (Szarvas, Salgótarján, Gávavencsellő, Nyíregyháza, Simontornya, Eger, Orosháza, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Berettyóújfalu) Mályvavirág Ponton szerveznek beszélgetéseket. Irányított, de kötetlen beszélgetések ezek, ahol a nők őszintén és elgondolkoztatóan felszólalhatnak. 

megelőzés
Farkas Attiláné a mintavételi eszközt mutatja. Ez egy egyszerű eljárás. A szerző felvétele

Az Orosházi Mályvavirág Ponton voltak beszélgetőtársai a találkozó moderátorának, a pontvezető Farkas Attilánénak pénteken, a városi könyvtárban.

– Megfogalmaztuk, mi a méhnyakszűrés, sorra vettük, hogy a résztvevő hölgyek járnak, vagy nem ezekre a szűrésekre. Aki nem jár, faggattuk az okokról, majd próbáltuk meggyőzni a szűrés fontosságáról. Szóba került a népegészségügyi szűrés és annak a tapasztalatai is. Üzentünk a nőtársaknak, a rendszernek, hol kellene változtatni. Szóba került az önmintavevő, amiről bizony sokan nem hallottak még. Az önmintavevővel a hölgyek saját magunknak tudják levenni a HPV tesztet, otthoni környezetben. A résztvevő nők közül a szűréstől vonakodók elmondták, hogy ezt szívesebben használnák, mint hogy elmenjenek szűrésre.

A beszélgetés végén a hölgyek a gyakorlatban is kipróbálhatták a HPV önmintavevőt, amit a Mályvavirág Alapítvány, a svédországi Karolinska Egyetemmel közösen ingyenes HPV önmintavételi program keretében biztosított hat helyszínen az országban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában