Matuzsálemi remekmű

2024.05.18. 10:06

Kaáli professzoré a sztárok autója

Az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett Concours d'Elegance szépségversenyen a világ legismertebb ritka autói és motorjai népesítették be a balatonfüredi Tagore Sétányt. Ismerős lesz a név: a sztárok autója nyerte az idei veterán járművek szépségversenyét, a szuper járgány pedig nem másé, mint az orosházi professzor, dr. Kaáli Nagy Géza dörgicsei múzeumának az egyik legszebb járműve. S hogy ehhez mi köze a perzsa sahnak, meg Tony Curtis magyar származású híres színésznek? Mindjárt kiderül!

Csete Ilona

A hétvégén  festői környezetben és szikrázó napsütésben közel 20 ezer veteránrajongó csodálhatta meg a csillogó matuzsálemi remekműveket. A külföldi gyűjtők mellett a magyarok is szép számmal képviseltették magukat a mintegy 50 autót és 20 motorbiciklit felvonultató régi hagyományokra visszatekintő szépségversenyen – számolt be az OTS hírszolgálat.

veterán járművek, sztárok autója, balatonfüred, kaáli
A sztárok autója nyerte az idei szépségversenyt Balatonfüreden Fotó: Steven Kaali/OTS/MTI

A nemzetközi szakmai zsűri döntését a szépség és az elegancia, valamint az eredetiség határozta meg. A kiállítás nagydíját  - best of show - az 1963-ban gyártott Facel Vega II, a francia autógyártás büszkesége nyerte. Arisztokratikus megjelenése, egyedülálló, különleges kidolgozása és kívül belül gyönyörű élénk kék színe lenyűgözte zsűrit és a látogatókat egyaránt.  

Dr. Kaáli Nagy Géza a díj átadóján (középen). Fotó: Steven Kaali/OTS/MTI

Mindössze 183 példányt gyártottak és közülük csak egy, a mostani győztes került magyarországi gyűjteménybe, Kaáli Géza professzor dörgicsei Autó-Motor Múzeumába. Szinte az összes ilyen autót híres emberek vásárolták meg, olyanok mint Ringo Starr, Tony Curtis, Pablo Picasso, Frank Sinatra, Christian Dior, Yves Montand, Herbert von Karajan, Debbie Reynolds, vagy a perzsa sah.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában