Új tagokat avattak

2024.05.18. 12:59

Bevették a gyulai várat a borlovagok a pálinkafesztiválon - galériával, videóval

A békéscsabai Zsilák Katicát bordámává, a békési Juhász Jácintot pedig borlovaggá avatták pénteken a gyulai vár udvarán. Az új tagok a ceremónián esküt tettek, hogy szent ügyük lesz a bor szolgálata és dicsőségének hirdetése.

Nyemcsok László

A Szent Vince Borrend Békés Vármegyei Lovagi Székének tagjai is felvonultak pénteken a Gyulai Pálinkafesztiválon zászlaikkal, jelképeikkel. Ezt követően a gyulai vár udvarán új tagokat avattak. A szertartáson a gyulai Lukács Sándor, a Szent Vince Borrend elnök-nagymestere, a Békés Vármegyei Lovagi Szék elnöke és a szintén gyulai Hunyadvári József, a borrend ceremóniamestere avatta bordámává Zsilák Katicát, borlovaggá Juhász Jácintot. Ismertették velük „jogaikat és köteleségeiket” is.

Zsilák Katica édesapján, Zsilák Ádám borlovagon keresztül ismerkedett meg a jó borokkal, a Szent Vince Borrenddel. Katica az élvonalban is kézilabdázott, és most szerzi negyedik diplomáját, szakedző lesz. Aztán jöhet az ötödik felsőfokú végzettség, a tanári. Zsilák Ádám elmondta, azzal bocsátotta borlovagi, bordámai útjára leányát, hogy rövid az életünk ahhoz, hogy rossz bort igyunk. Katica borrendi keresztapja Kertes János, míg Juhász Jácinté Zsilák Ádám.

 

Az új békési borlovag sok minden más mellett zenél is, és így úrra van zenésze a borrendnek, illetve a Békés Vármegyei Lovagi Széknek Kepenyes Pál halála után.

Lukács Sándor elmondta, május 24-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban lesz rendezvénye a Szent Vince Borrendnek. Az eseményen a franciaországi Loire menti Saint-Vincent Borrenddel kapcsolatot vesznek fel. Bemutatják nekik a parkot, a Feszty-körképet, és közösen avatnak 4-4 borlovagot egymás borrendjének tiszteletbeli tagjává.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában