Motorsport

2018.02.16. 17:28

Már nagyon húznák a gázkart Faragó Zalánék

Címvédésére készül a Kiszely Menyhért, Faragó­ Zalán, Tóth Róbert hármas a tavasszal kezdődő dragbike országos bajnokságon.

Gajdács Pál

A békési–füzesgyarmati trió már nagyon várja az új szezont, s javában készül a tavasszal kezdődő szezonra, de szívesen emlékeznek vissza a maguk mögött hagyott esztendőre. A trió legfiatalabb tagja, Faragó Zalán még mindig csak 14 éves, de már komoly versenyzői rutinnal rendelkezik.

A csapattal több mint 100 pontos előnnyel nyerték a bajnokságot, amelyből Zalán is vastagon kivette a részét. Egyéniben a junior 50 köbcentisek között is győzött, miként a kunmadarasi kupasorozatban is. Az 50 köbcentis Yamahától már elbúcsúzott, amit édesapjával eladtak. Úgy volt, hogy egy 125-ös Apriliával versenyez majd, de ezen is túladtak, így nagy valószínűséggel egy magasabb kategóriájú, 400-as Kawasaki nyergébe ül majd.

– Bárhogyan is alakul, szeretnénk a dobogón végezni. Tizennégy évesen a felnőttek között versenyez, de így is ott lehet a legjobbak között – jósolja Faragó István, Zalán édesapja.

A csapatban a középgenerációt­ Tóth Róbert képviseli, aki a csapat mellett egyéniben is jól motorozott, hiszen megnyerte a 750–954 köbcenti közötti kategóriát, és a kiskunlacházi sorozatban 2., a 400-asok között ­első lett. A füzesgyarmati fiatalember ugyanannak a Suzuki GSXR 750-es motor nyergében próbálkozik, amelyikkel tavalyi sikereit elérte, bár céljai között szerepel, hogy más motorral a 1000-ben is kipróbálja magát.

– Tizennégy éves korom óta motorozom, 2009 óta veszek részt a dragbike-sorozatban – beszélt a kezdetekről Tóth ­Róbert. – Tavaly az egyénit csak egy ponttal nyertem meg.

Büszke arra, hogy a 400 köbcentisek között 11,97 mp-es idővel kis híján megdöntötte Váradi György rekordját. A Kawasakit, melyen ekkor ült, a csapattársa, Kiszely Menyhért készítette fel, amit nem kizárt, hogy ebben az évben Zalán ül majd meg. A 62 éves Kiszely bevallja, hogy nem úgy sikerült a tavalyi éve, míg 2016-ban megnyerte a bajnokságot, tavaly „csak” 3. lett.

– Az új szezonban remélem, újra összejön a jó eredmény – bizakodott a motoros. – Másfél éve épül az a motor, amelyben nincs tuning. A legoptimálisabb beállítással szeretnék jobb eredményt elérni – mondta az 1998 óta motorozó békési ­Kiszely Menyhért. Gajdács Pál

Kiszely Menyhért (balról), Faragó Zalán és Tóth Róbert. Beküldött kép

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában