Disznóvágás

2018.02.12. 09:10

Gasztronómiai napot tartottak a dzsúdósok a CsabaParkban

Szombaton dzsúdósokkal és a sportág támogatóival­, szerelmeseivel népesült be a megyeszékhelyen a Csaba­Park, ahol gasztronómiai napot tartottak. Délelőtt előételként hagymás vér került az asztalokra­ az udvaron felállított sátorban, amit jóízűen fogyasztottak el a vendégek.

Versztó Lajos

A rendezvény ­házigazdája – csakúgy, mint két éve – Gyáni János, a Békés Megyei Kano Judo SE mestere volt, aki elmondta, a klub fiataljai is eljöttek, hogy közelről ismerkedjenek meg a disznóvágással. A CsabaPark szakemberei közben behoztak a ­sátorba egy levágott hízót, amit látványdisznóvágás keretében az ebédidőig fel is dolgoztak. Ebben segítettek nekik a jelen lévő vendégek, köztük dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, ­Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere, Herczeg Tamás és dr. Fábián Ágnes városi tanácsnokok, Sebestyén László­, a dzsúdószövetség Észak-­Magyarország régiójának vezetője, és az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós.

A Ceglédről érkezett Ung­vári Miklós elmondta, hogy nagyon szívesen jön Békéscsabára, hiszen sok barátja van itt, és nemcsak a dzsúdósok körében.

– A lovasokkal is jó barátságot ápolok, rendszeresen tartom a kapcsolatot Váradi ­Zoliékkal. Az egykori kiváló futó, Vozár Attila is a barátom, éppen útközben beszéltem vele telefonon, de a röplabdásokkal is tartom a kapcsolatot – mondta Ungvári Miklós, aki féléves kihagyás után a visszatérésre készül, és szeretne­ tatamira lépni az áprilisi ­Európa-bajnokságon.

A házigazda, Gyáni János elmondta, két éve nagyon sikeres volt a gasztronómiai nap, amit a Magyar Judo Szövetség számára csináltak, ezért szervezték meg most újra. A Kano Judo SE egyébként 2017-ben jó évet zárt, hiszen a 167 hazai klubból a huszonharmadik helyet szerezte meg az országos ranglistán. Az utánpótlás-­nevelésben pedig élen járnak, ezt igazolja, hogy a diák B és C korosztályban tavaly az első helyen végeztek.

Dr. Tóth László, a szövetség elnöke két éve is részt vett a rendezvényen, akkor arról ­beszélt, hogy egy új cselgáncscsarnokra lenne szüksége a csabaiaknak.

– Elöljáróban azzal kezdeném, hogy a szövetség jelentős létesítményfejlesztést ­valósított meg, új csarnokot adtunk át tavaly Kaposváron, a fővárosban fejlesztettük az Újpest, a KSI és a Buda­pesti Honvéd termét, modern csarnok épült Cegléden­, de ­Barcson, Miskolcon és Zala­egerszegen is jelentős beruházások valósultak meg. Ami Békéscsabát illeti, most is ­tárgyaltunk a lehetőségekről Hanó Miklóssal és Herczeg Tamással.

Véleményünk szerint mivel mintegy százötven fiatal van a ­Kano Judo SE-ben, ide egy három-négyszáz négyzetméteres teremre lenne szükség, és akkor régiós központ ­címet kapna Békéscsaba, ahova a Békés és Csongrád megyei klubok sportolói ­tartoznának. Sok ügyes gyerek van a Gyáni­ János által ­vezetett Kano SE-ben, ezért is döntöttünk úgy, hogy az ősszel az ifjúsági­ Európa-kupára­ hozzánk ­látogató japán korosztályos válogatott két barátságos mérkőzést vív majd a magyar fiatalokkal, az egyiket Békés­csabán, a másikat Miskolcon.

Arra a kérdésre, hogy ­milyen változások történtek a válogatottnál, így válaszolt az elnök: – A budapesti világbajnokságon nem az elvárásoknak megfelelően szerepelt a magyar válogatott. Ezért döntött úgy az elnökség, hogy a jövőben nem a klubedzők, hanem központilag készítjük fel a versenyzőket a nemzetközi­ feladatokra. Ebben a rendszerben került Pánczél ­Gábor a férfi-, Toncs Péter pedig a női szakág élére­. Február ­elsején munkába állt Mitsutoshi­ Nanjo­ japán nagymester, a szövetség főtanácsadója, aki korábban négy éven át készítette fel a riói olimpiára­ a ­japán női válogatottat.

A szombati dzsúdós disznóvágáson Herczeg Tamás a hátsó lábat vágja, Hanó Miklós a már levágott mellső lábat mutatja. Fotó: I. Gy.

Szigetvári Kevin aranyakat vár

A 12 éves, nagy tehetségnek tartott Szigetvári Kevin is ott volt a rendezvényen. – Nem újdonság, amit láttam, hiszen korábban apuval már voltam disznóvágáson. Én a gyulai Karácsonyi János katolikus iskolába járok. Hetente három edzésen veszek részt Békéscsabán, és még otthon is edzek. Az idén szeretném megnyerni a hatodik diákolimpiai aranyamat, és a serdülő B korosztályos országos bajnokságon is győzni akarok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában