Különleges mű

2024.04.17. 11:45

Munkácsy Vizuál: visszatér a vizuális koncert Békéscsabára

Folytatódik a békéscsabai vizuális koncertek sikertörténete. A városban született Klatzow Projekt és Munkácsy Vizuál – amelyek 2022-ben és 2023-ban voltak láthatók a Munkácsy Negyedben – az évet egy filmfesztiválon elnyert díjjal kezdte, majd meghívták április 18. és 21. között Belgrádba egy zenetudományi konferenciára. Végül május 18-án az Orgonák Éjszakáján az alkotók, Szives Márton és Nagy Katalin Matild újabb immerzív koncertként hozzák vissza a Munkácsy Vizuált Békéscsabára – ismertették.

Beol.hu

Idén is folytatódik Szives Márton ütőhangszeres előadóművész két vizuális projektje, a Munkácsy Vizuál és a Klatzow Projekt. Hátrahagyva szülővárosukat, Békéscsabát, a két vizuális koncert art-filmekként járják a világot: Szives Márton és Nagy Katalin Matild grafikusművész rövidfilmekbe ültette át a koncertek élményét.

Munkácsy Vizual, Szives Márton
A Munkácsy Vizual megálmodója, Szives Márton rangos díjat nyert el a Klatzow Projektnek köszönhetően. Fotó: Munkácsy Vizuál

A Klatzow Projekt és a Munkácsy Vizuál alapötlete

A Klatzow Projekt és a Munkácsy Vizuál alapötlete az, hogy az újzenei koncertélmény szervesen kapcsolódjon élőben a színpadon a kézzel készített grafikához, animációhoz. A látványos, zenében és képzőművészetben is emberközeli koprodukcióhoz a közönség is kapcsolódhat. Legutóbb a Napsugár Bábszínházban alkotott együtt a közönség és a művészek.

Az idei év egy díjjal indult. A budapesti Directors Talent Film Awards-on a Klatzow Projekt – amelyet Szives Márton az Alföld Quartettel vett fel – elnyerte a legjobb magyar zenei rövidfilm díját.

– Nyugodtan ültem a Directors Talent Film Award átadóján. Sikerült belemerülnöm a többi alkotó filmjébe, ugyanis a szervezők nem szóltak előre, hogy díjat kapunk. Ezért amikor kihívtak a vászon elé, hogy mondjak pár szót a Klatzow Projektről, nagyon meglepődtem. Best Hungarian Music Video – ez állt a plaketten – mesélte Szives Márton.

Április 18. és 21. között a belgrádi University of Arts Music Beyond the Concert Hall elnevezésű konferenciájára esettanulmányként mutatkoznak be a projektek és az alkotók. Szives Márton előadásában egyebek között arra keresi a választ, hogy hogyan kapcsolódik kép és zene két külön médiumként a közönség előtt.

Nagy Katalin Matild. Fotó: Bakos Judit

A művészek ezt követően visszatérnek Békéscsabára. Május 18-án, 10 órakor az Orgonák Éjszakája előeseményeként Nagy Katalin Matild és Szives Márton immerzív gyerekelőadásként gondolják újra a vizuális koncertjüket a Filharmónia Magyarországgal közösen. A Fessünk orgonát! című műsorban Kun Rajmund orgonaművész csatlakozik hozzájuk a békéscsabai zeneiskola Bartók termében, ahol négytől tizenegy éves korig várják az alkotni vágyókat, a zene és festészet szerelmeseit. A programra lehet jelentkezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában