Juhász, Seregi, Lenkefi

2024.03.08. 06:30

Zoltánok: nőnapon ünnepelnek a csabai intézményvezetők

Március 8-áról a legtöbbeknek a nőnap jut eszükbe, ugyanakkor az egyik leggyakoribb keresztnév viselői, a Zoltánok is ekkor ünneplik névnapjukat. Kapásból három békéscsabai kulturális intézmény vezetője jutott eszünkbe, akik ezt a nevet viselik, azaz mindannyian Zoltánok. A „zoltánságról” kérdeztünk, másokat is.

Nyemcsok László

Utánanéztünk, a név eredete török-magyar vonalakra vezethető vissza; a sultan ótörök szóból származik. Jelentése uralkodó, fejedelem. Nos, az általunk megkérdezett Zoltánok, azaz Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, Lenkefi Zoltán, a békéscsabai Napsugár Bábszínház vezetője és Juhász Zoltán is ugyanazt válaszolta erre: nem tartják magukat sem uralkodónak, sem fejedelemnek, hanem egy-egy, általuk szeretett intézményt irányítanak, munkatársaik és a közönség javára.

zoltánok, névnap, seregi zoltán, juhász zoltán, lenkefi zoltán
Zoltánok: Juhász, Seregi és Lenkefi.  Fotó: MW

Seregi Zoltán Facebookon nem fogad köszöntéseket, mert nincs neki

Ami még összeköti őket, nem más, mint Munkácsy Mihály, aki ugyan nem Zoltán, de festőfejedelemként tisztelte, tiszteli Békéscsaba és a nagyvilág is. A könyvtár és a bábszínház a Munkácsy Negyed része, a színház pedig műsorára tűzte a Mester születésének 180. évfordulójára a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt.

– A musical sikere sokkal fontosabb számomra, mint a Zoltán nap, nem is igen ünneplem a névnapomat – ecsetelte Seregi Zoltán- – Természetesen sokan felköszöntenek ilyenkor, kapok apróságokat. Ugyanakkor ez a hölgyek napja is, és a nőből sokkal több van, mint Zoltánból.

A direktor kitért arra, a Facebookon nem kap névnapi jókívánságokat – mely mára a köszöntések leggyakoribb platformjává vált – ugyanis nincs rajta a közösségi oldalon. Az e-mail címére viszont jönnek köszöntések.

– A születésnapomat inkább megünnepeljük, de ahogy öregszem, egyre kevesebb benne az öröm, nem szeretem sűrűn hallani, hogy 70  – mondta félig tréfásan.  – Tavaly, a 70. születésnapomon meglepett a a társulat egy kis kiállítással a Tüskevárból – a filmben Tutajost játszottam –, valamint a szülinapi torta sem hiányozhatott. Ami viszont igazi boldogság: azt csinálhatom, olyan emberekkel, egy nagyszerű társulattal, amit szeretek.

Lánygyermeket vártak szülei, Zsuzsa lett volna

Lenkefi Zoltán a „zoltánságról” elmondta, nagyon nem szereti a nevét: – Túlságosan hivatalosan hangzik, édesdapám Konrád neve sokkal jobban tetszett, biztosan a hozzá való kötődés miatt is – emelte ki. –  Édesapám neve összeforrt a Békéscsabai Napsugár Bábszínházzal, melynek művészeti vezetője volt. Büszke vagyok vele kapcsolatban arra is, hogy ő alapította 1968-ban a Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivált.

Lenkefi Zoltán megjegyezte, Peti bátyja után lányt vártak szülei, Zsuzsaként emlegették már akkor, amikor édesanyja hasában volt.

– Aztán mégis fiuk született, és valamilyen keresztnevet kellett adni neki, valószínűleg a Zoltánnál nyílt ki a naptár – mondta mosolyogva. – Édesapám ugyanakkor gyerekként Macinak hívott.

Zoltánok: kapásból Gerát említette a hírességek közül

Juhász Zoltán kiemelte, ő bizony szereti a keresztnevét, édesapja is ezt viseli, ha jól tudja, ketten vannak Zoltánok a tágabb családban is. Miként a Békés Megyei Könyvtár vezetésében is, hiszen helyettese is Zoltán. Míg az igazgató Juhász, addig a helyettes Kertész.

– Március 8-án dupla ünnepet tartunk a könyvtárban, természetesen a hölgykollégákat köszöntjük, ők pedig várhatóan bennünket – mondta az igazgató. – Nekünk több dolgunk lesz, mert sok a hölgy a könyvtárban, de örömmel köszöntjük őket.

És hogy elsőként milyen Zoltán jut eszébe a hírességek közül? Kapásból Gera Zoltánt, a Fradi futballistáját mondta, aki most lett a Vasas edzője. Amikor Juhász Zoltán gyermek volt, Gera éppen Angliában légióskodott, és követte pályafutását.

Vagy igaz, vagy nem a Zoltánokra   

A Zoltán nevűekre jellemző a gyors észjárás, jó problémamegoldók, és könnyen tanulnak új dolgokat, hamar átlátják a logikai kapcsolatokat – írják a nevnaplap.hu honlapon. – Ugyanakkor véleményüket sokszor magukban tartják, mivel legtöbbször önbizalomhiányos és önértékelési problémákkal küzdő egyéneket rejt a név.

Egy Zoltán rettentő érzékeny, fogékony az őt körülvevő világra, értékeli az élet apró örömeit, akkor boldog, ha megoszthatja másokkal azokat a csodákat, amiket tapasztal. Gondoskodó lélek, így céljának tekinti, hogy olyan téren helyezkedjen el, vállaljon munkát, amivel az emberiséget szolgálhatja.

A Zoltánok írásban könnyebben kommunikálnak, szóban esetlenek, könnyen félreérthetők. Érzéseiket, gondolataikat nehezükre esik átadni, szavakba önteni. Fogékonyak az irodalomra, szépművészetre, igazi életművész típusok, akiket, ha félreértenek vagy megbántanak, saját gondolatvilágukba menekülnek, és magányba burkolóznak. Ebből gondolhatjuk, hogy e nevet viselő egyének gyengék és nyámnyilák, pedig ez koránt sincs így.

A Zoltánok erősek, és akaratuk mellett végletekig kitartanak, törekszenek a győzelemre és álmaik valóra váltására. Érzékenységük miatt nem ismernek középutat, drámaiak és szenvedélyesek. Követik a „velem vagy nélkülem” elvet. Fontos számukra az elismerés, törekszenek arra, hogy olyan feladatot vállaljanak, amivel ezt elérik, figyelmet kaphatnak és dicsérő szavakat. Párkapcsolatukban erősen irányítóak, ugyanakkor támaszkodnak partnerükre, szeretik megbeszélni a problémákat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában