Békéscsaba

2024.03.19. 06:30

A folkTrend! a népművészetből táplálkozó megújulás

A folkTrend! címmel tartott előadást nemrég Békéscsabán, a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál keretében V. Németh Zsolt. A magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos elmondta, 12 éve a jogalkotók értékpiramist állítottak fel, melynek talapzatán a helyi, nemzeti értékek állnak.

dr. Nagy Szilvia

– Nem csak a magyarság, az államalkotó nemzetiségek értékeit is magába foglalja, sőt, mindazt, ami az alkotó tevékenységhez, hagyományhoz, természeti, vagy épített örökségünkhöz tartozik. A következő szintet az értékek tára jelenti; immár 1100 településen létrejöttek a helyiek, s valamennyi vármegye működtet saját értéktárat is – sorolta. Hangsúlyozta, a kiemelkedő nemzeti értékek köre nem sokban különbözik a hungarikumoktól, de utóbbiaknál elvárt a nemzetközi közvélemény visszacsatolása. 

V. Németh Zsolt
V. Németh Zsolt: az ünnepi viselet a világ minden pontján ötvözi a folklórt a kényelemmel.

– A hungarikumokkal a magyarság legszebb arcát rajzoljuk meg, azokra fókuszálunk, amikre a legbüszkébbek, amikben egyediek vagyunk. Az elmúlt években sok lokális értéket képviselő rendezvény, kiadvány is támogatást kapott. Kovács Imre szociológus fogalmazta meg szépen: a magyar identitás újravarrása történik. A „kik vagyunk mi” kérdése áll az érdeklődés középpontjában, a nemzetek a tradícióhoz való viszonyukkal jövőképet, viselkedés- és életformát is választanak maguknak. Számos szokásunk magából a kereszténységünkből fakad, ünnepeink ritmust adnak az ateistáknak is – részletezte. Leszögezte, a folkTrend! viseletbemutató nemcsak a divatra, a viseleti kultúrára fókuszál, benne van a zene, a tánc, a gasztronómia, az építészet és a kézművesség is. Ahhoz, hogy valamit élővé tegyünk, megtartsunk, meg kell újítani. 

– A tárogatón sem csak Rákóczi kesergőt játszhatunk, jazzt is. Nem azért maradnak meg értékeink, mert regiszterbe emeljünk, hanem mert életünk szerves részei, akárcsak  Csabán a kolbász. A folkTrend! bátorítja mindazokat, akik úgy gondolják, anyaghasználatban, díszítésben, technológiában, vagy formavilágban megidézhetik őseiket – sorolta, hozzátéve, a legutóbbi folkTrend-bemutatót a Mesterségek ünnepébe ágyazták. Párját ritkította, több mint 200 pályázót díjaztak. 

– Bátran ajánlom a textilfesztivál résztvevőinek is, pályázzanak, ragadják meg az anyagot friss, új szemmel, találkozzanak alkotásaikkal a kifutón is – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában