Békéscsaba

2024.02.13. 16:35

A Bitüm lett a befutó – kiválasztották az idei Munkácsy tortát - galériával, videóval

Bitüm, Lieb szelet, Sven álma és Sven – ezeket a fantázianeveket viselték azok az ínyencségek, amelyek a Munkácsy Mihály Múzeum és a békéscsabai önkormányzat közös felhívására érkeztek. A zsűri kedden a múzeumban választotta ki ezek közül, hogy melyik lesz idén a Munkácsy torta. A befutó Urbán Csilla harmóniára és ízekre összpontosító remekműve, a Bitüm lett.

Licska Balázs

Kilenctagú zsűri döntötte el kedden a múzeumban, hogy melyik sütemény lesz idén a Munkácsy torta. Fotó: Lehoczky Péter

Olyan cukrászati termékeket vártak, amelyek szín- és ízvilága kapcsolódik Munkácsy Mihályhoz és a művészetéhez – ismertette dr. Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója, hozzátéve, hogy a Munkácsy torta kiválasztása is annak az eseménysorozatnak a részét képezi, amelyet a festőfejedelem születésének 180. évfordulója apropóján szerveznek a városban.

Varga Tamás alpolgármester ugyancsak megerősítette, hogy az évforduló kapcsán élesztették újra a Munkácsy torta hagyományát. A zsűrizés előtt úgy fogalmazott, hogy a kiválasztott remekmű biztosan keresett ínyencség lesz ebben az évben, hiszen a korábbi Munkácsy torták is népszerűek voltak.

A bírálók között helyet kapott a zsűri elnöke, Varga Tamás alpolgármester mellett Bartus Dóra olimpiai aranyérmes cukrász; Lipcsei László mestercukrász, szakoktató; a Munkácsy Negyed intézményeinek képviselői – dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató, Seregi Zoltán színházigazgató, Juhász Zoltán könyvtárigazgató, Lenkefi Zoltán bábszínház-igazgató, Kocsis Dénes, a Munkácsy, a festőfejedelem című musical főszereplője –; továbbá a közönség soraiból Gojdár Sándor.

Lipcsei László mestercukrász, szakoktató elmondta, hogy a zsűri nyolc szempontot vett figyelembe. Kiemelte: egy süteménynek elsősorban finomnak kell lennie, minden más szempont ezután következik. Persze számított a megjelenés is, hiszen a vevők az alapján vásárolnak; az, hogy a remekmű mennyire követi és mennyire felel meg a cukrászati trendeknek; az, hogy milyen ízkombinációkkal dolgoztak az alkotók; valamint az, hogy milyen rétegekből áll a torta.

A bírálatot követően Bartus Dóra olimpiai aranyérmes mestercukrász azt mondta, hogy a négy sütemény komoly kihívás elé állította a zsűrit. Mindent alaposan megfigyeltek, szemügyre vettek, megízleltek, megszagoltak; majd sok mindent megvitattak egymás között is. Hangsúlyozta, hogy olyannak kell lennie a Munkácsy tortának, amely a nagyérdeműnek is megfelel; illetve szempont volt az is, hogy miként kerülhet a remekmű a cukrászpultokba.

A befutó Urbán Csilla Bitüm nevet viselő alkotása lett, ez lesz idén a Munkácsy torta. Az ínyencség bemutatásánál elmondta: sok kutatómunkát végeztek, a festőfejedelem kedvenc gyümölcse az alma volt. Nem szerettek volna nagyon különleges tortát készíteni, inkább arra törekedtek, hogy harmonikus legyen, hogy kellemes ízvilággal rendelkezzen. Az alapot mandulás piskóta jelenti, és persze az alma is fontos szerepet kapott. A dekorációról hozzátette: a macaronokon a géniusz híres munkái jelennek meg.

Ezekkel a süteményekkel is pályáztak 

A Sven fantázianevet viselte az a különlegesség, amellyel Kis Roland jelentkezett. Elmondta, hogy az alapot meggyes piskóta jelentette, és készített a munka során csokoládé-, valamint meggyes-mascarponés mousse-t is. Az elkészült alkotást egy festőpalettával, valamint Munkácsy Mihály kézjegyével ékesítette.

Sven a festőfejedelem szerelme volt – magyarázta Balogh Lászlóné, hogy miért lett Sven álma a felhívásra készített, glutén- és laktózmentes süteménye neve, és hogy miért jelenik meg azon Munkácsy Mihály. Mivel a géniusz sokat járt Franciaországban és szerette a csokoládét, ezt is megmutatták a tortában, amely ötvözi a hagyományokat és a modern trendeket.

A festőfejedelem Lieb Mihályként látta meg a napvilágot – ismertette Balogh László. Hozzátette, hogy 1863-ban került fel Pestre, sokszor fordult meg kávéházakban, ennek megfelelően a Lieb szelet kávés, mogyorós krémet tartalmaz. A piskóta zab- és mandulalisztből készült, a glutén- és laktózmentes torta csokoládés burkolatot kapott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában