Békéscsaba

2024.02.08. 12:50

Rengeteg programmal ünneplik a fejedelmet

Nagyszabású, egész éven átívelő programokkal és rendezvénysorozatokkal készülnek Békéscsabán a Munkácsy Negyed intézményei annak apropóján, hogy 180 éve született Munkácsy Mihály – jelentették be a csütörtökön a múzeumban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

Seregi Zoltán, Szente Béla, Juhász Zoltán, Varga Tamás, dr. Bácsmegi Gábor és Lenkefi Zoltán a programokat ismertető sajtótájékoztatón

Fotó: Bencsik Adam

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született, így február 20-ára egy programmal készül a múzeum. Amellett, hogy megkoszorúzzák a festőfejedelem szobrát, egy jelentős időszaki kiállítást nyitnak meg, amely Munkácsy Mihály hazafias festészetét helyezi a középpontba. Ekkor lehet majd először megkóstolni a Munkácsy tortát is, amelyre négy pályázat érkezett – ismertette dr. Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója. 

Szólt a további tervekről is: készül a Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című tárlat kapcsán a virtuális kiállítás; és mivel kalandos pályát járt be, egy, Munkácsy Mihály életét bemutató mesekönyvet terveznek a fiataloknak. Bár nem kapcsolódik közvetlenül a festőfejedelemhez, fontos lesz idén is az intézmény életében a városi gyermekrajz-kiállítás, amelyen most a sport és az egészséges életmód lesz a téma.

A Csabagyöngye Kulturális Központban március 15-én ad ünnepi koncertet a békéscsabai származású, nemzetközileg is elismert zongoraművész, Tóth Péter, a hangversenyen megjelenik a Munkácsy Mihály és Liszt Ferenc barátsága is – mondta Szente Béla, a kulturális központ intézményvezetője. A központ és a Munkácsy Emlékház összesen mintegy 30 eseményt tervez idénre, emellett vannak olyan sorozatok is, amelyek az egész éven átívelnek.

A Munkácsy Emlékházban vendégeskedik majd a festőfejedelem egyik ismert alkotása, a Búsuló betyár. Minden ötödik osztályos békéscsabai diák számára térítésmentesen adnak jegyet, hogy ellátogathasson az intézménybe. Emellett készülnek nyomozós játékkal, kijelölnek egy bringatúra-útvonalat, Munkácsy challenge néven kihívást indítanak. Továbbá olyan koncertjegyeket adnak, amelyekkel aztán felkereshető a Munkácsy Emlékház is.

A Jókai színházban február 23-án mutatják be a Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt – tette hozzá Seregi Zoltán, a teátrum direktora. A darabot korábban sikerrel játszották már a József Attila Színházban, de változtattak rajta, hogy még hangsúlyosabb legyen benne a festőfejedelem békéscsabai időszaka. Koltay Gábor rendezi a musicalt, amelyben központi szerepet kapnak a festmények és régi békéscsabai képek. A színház előcsarnokában kiállítást nyitnak, illetve az előadások előtt és azok szüneteiben a művész gondolatait közvetítik. Ősszel Zalán Tibor alkotása is színre kerül, amely Jókai Mór és Munkácsy Mihály elképzelt találkozását dolgozza fel.

A Békés Megyei Könyvtárban Munkácsy Mihályhoz kapcsolódó feladványokat tartalmazó kvízjátékot, valamint olyan olvasási kihívást is indítanak, amellyel megismerhető a művész kora – jelezte Juhász Zoltán, a bibliotéka igazgatója. A városismereti séták egyre kedveltebbek, február 20-án Lieb Mihály – vagyis Munkácsy Mihály – nyomába erednek, az egykori asztalosműhely helyétől a Baross utcai lakóházig. Egy képregény kiadását tervezik, amelyben egy, a festőgéniuszhoz köthető misztikus történetet dolgoznak fel. De készülnek több kiállítással, könyvbemutatóval is egyebek mellett, illetve a kiemelt rendezvényekhez szintén csatlakoznak.

A Napsugár bábszínház játékos megoldásokban gondolkodik – mondta Lenkefi Zoltán, a bábszínház direktora. A felújításuk után kukucskálós figurákat helyeznek ki. Munkácsy Mihály festményeit átdolgozva illúziókat teremtenek, hogy játékosan hozzák közelebb a gyermekekhez az alkotásokat. A drámaíró verseny mellett szólt arról is: együtt dolgoznak egy spanyol művésszel, a produkcióban a festőfejedelem jellegzetes alkotásait is megjelenítik.

Minden korosztályt megszólítanak

Aki Békéscsabára érkezik, nem tud úgy elmenni, hogy ne találkozzon a festőfejedelem örökségével. A gyerekektől a szépkorúakig minden korosztály számára kínálnak programot – mondta Varga Tamás alpolgármester.

Emlékeztetett, hogy tíz éve, amikor Munkácsy Mihály születésének 170. évfordulója alkalmából tartottak rendezvényeket, máshogy nézett ki a városközpont és az intézmények egy része. Megszületett a gondolat, hogy építeni kell a Békéscsabára hagyott örökségből egy egységet, egy Munkácsy Negyedet, meg is kezdte a munkát egy munkacsoport.

Aztán beemelték a projektet a Modern Városok Programba, és pár éve elindították a fejlesztéseket, amelyek révén épült, formálódott a negyed. 2022-ben pedig a kulturális intézményekkel elkezdték a munkát, hogy élettel töltsék meg a létrejött kiállító- és előadótereket, közparkokat. Összehangolt programokat szerveztek a gyermeknap, a Múzeumok Éjszakája, Szent Mihály napja alkalmából. 

A mostani emlékévben a megszokott programok folytatódnak, bővített tartalommal és olyan elemekkel, amelyek túlmutatnak a város határain is. Ezzel egy újabb üzenetet küldenek arról, hogy Békéscsaba Munkácsy városa. Idén véget érnek a fejlesztések, megépül a kishíd, illetve két újabb köztéri szobrot helyeznek ki, az Ásító inast a kishídnál, a Köpülő asszonyt a bábszínháznál. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában