Békéscsaba

2023.12.01. 19:45

Kesztyűs bábokkal keltik életre a Paprika Jancsi szereplőit - videóval

Pénteken tartotta a Paprika Jancsi című paravános, kesztyűs bábos előadásának sajtónyilvános főpróbáját a Békéscsabai Napsugár Bábszínház.

dr. Nagy Szilvia

Paprika Jancsi ered a léggömb nyomába

Fotó: Bencsik Ádám

A darab az örökké jókedvű, mindig segítőkész Paprika Jancsiról szól, aki elindul megkeresni a folyton síró Bömbőke elveszett léggömbjét, hogy örömet szerezzen neki. Útközben találkozik a kakassal, a cicával, az egerekkel, a malaccal, a kutyával valamint a libával, akiktől megkérdi, látták-e az elveszett gömbölyű, gyönyörű, sárga léggömböt. Igen ám, de mindenkinek mást jelent a különleges jelző, a boldogságot mindenki máshol, másban leli meg. Paprika Jancsi útja során felbukkan a róka, a farkas, akik igyekeznek gátolni a főhőst a keresésben. Végül Paprika Jancsi megmenekül, a bölcs bagoly útbaigazításával megtalálja elveszett barátját. Kovács Petra szerzeményében a Néder Janka tervezte bábokat Biró Gyula, Czumbil Örs és Gyarmati Éva kelti életre. 

Soós Emőke rendező elárulta, nagyon régóta vágyott arra, hogy olyan előadás szülessen, melyben a bábszínészeket testi mivoltukban nem látja közönség, teljes egészében a bábokra bízzák a történetet.

–  A kesztyűs egy ismert, régebbi technika, amely nagyon közel áll hozzám. Fontos, hogy azok a gyerekek, akik most picik, és néhány év múlva már nem lesznek azok, lássanak ilyen típusú előadást. A Paprika Jancsi története egyszerű, a játék és a bábu, ami igazán fontos, magával ragadhatja a gyerekek képzeletét. A közösség erejében hiszek, abban, hogy egymásból ki tudjuk váltani, együtt meg tudjuk élni a csodát – részletezte Soós Emőke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában