Rendezvény

2023.11.23. 13:50

Testvérvárosi jubileumát ünnepelte Békéscsaba és Túrócszentmárton – galériával

Tíz éve annak, hogy Túrócszentmárton és Békéscsaba okiratban deklarálta szoros együttműködését. A testvérvárosi kapcsolat jubileumát november 10 és 13. között ünnepelték meg a helyi delegációk Szlovákiában a Szent Márton-napi rendezvény keretében.

dr. Nagy Szilvia

A békéscsabaiak egy Várkonyi-festményt adtak ajándékul.

Forrás: bekescsaba.hu

Az önkormányzatnál elmondták, az elmúlt tíz évben számos kulturális-, sport-, művészeti rendezvény kapcsán találkoztak egymással Túrócszentmárton és Békéscsaba lakói. A két város kitüntetettjei számára minden évben méltó ünnepségen adják át a díszpolgári, a városért, az önkéntességért, valamint a polgármester elismerése díjakat. Idén Békés vármegye székhelye képviseletében dr. Bacsa Vendel jegyző köszöntötte Szlovákiában az egybegyűlteket. Kiemelte, a testvérvárosi kapcsolat a tíz esztendő alatt folyamatosan gazdagodott, és sokkal régebbinek, mélyebbnek tűnik. Átnyújtotta a túrócszentmártoniaknak a csabai evangélikus templomokról készült Várkonyi-festményt, közben hangsúlyozta, a templomok falai között ma is szól szlovák nyelven a magyar mellett az imádság és az ének. Ján Danko polgármester emlékplakettel viszonozta a gesztust.

A két város kapcsolatának alakításáért, ápolásáért, a közös projektekért („Kulturális örökség, ami minket összeköt-projekt (Kékfestő)”; a Nagy háború, A nagy könyv és a szerző és a Nagy üzenet könyvbemutató; valamint kiállítás szervezése; a gyermeksport egyesületek versenyeinek szervezése; a kolbászfesztiválokon való bemutatkozás) Dr. Bacsáné Kutyej Bozsena kapott elismerést.  A polgármesteri tanácsadó köszönetet mondott a szlovák partnereknek, Ján Danko polgármesternek, Dr. Andrea Jančoškovának a nemzetközi kapcsolatok referensének, Milan Malík alpolgármesternek, Dana Žigova képviselőnek, valamint Iveta Šugárovának és Ivan Štefanidesnek az elmúlt tíz év közös munkájáért, a partnerségért.

A magyar delegáció tagjai a hétvégi ünnepség során részt vettek a Szent Márton-napi jelmezes felvonuláson, a helyi kolbászfesztiválon, valamint a Fehér Rózsa ünnepén is. Utóbbin megemlékeztek Révay Ferenc nádorról, aki a helyi evangélikus gyülekezetet alapította, sőt templomot építtetett, támogatta az oktatás megszervezését. A felek egyetértenek abban, hogy a testvérvárosi kapcsolat a jövőben is a nemzetközi együttműködés példaértékű eleme lehet. A találkozó során több új projekt ötletét is felvetették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában