Szeretlek Békéscsaba Egyesület

2023.10.04. 06:41

Szeberényi-köteteket mutattak be a Békéscsabai Irodalmi Estek keretében

Szeberényi Lajos: Néhány év Petőfi életéből című, valamint Szeberényi Lajos Zsigmond: A nép bálványa című kötetét mutatták be a Békéscsabai Irodalmi Estek keretében kedden, a városháza dísztermében.

Licska Balázs

Szeberényi Gréta dallal indította az irodalmi estet, amelyen közreműködött műsorvezetőként Horváth Szabolcs, valamint Réger Wanda színművész és Báthori Petra.

Fotó: Licska Balázs

A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Bacsa Vendel jegyző. Emlékeztetett: 150 éve nyitotta meg kapuit Békéscsabán a városháza. Az épületre már akkor kikerült a városháza felirat, noha még a település nem volt város. Beszélt a díszteremről, amely egyidős a városháza épületével, igaz, a 20-as években átalakításon esett át. A díszterem alapvetően a városi közgyűlés üléseinek ad otthont, de társadalmi és kulturális eseményeknek ugyancsak színtere.

Az estet a Szeretlek Békéscsaba Egyesület elnöke, Frankó Attila rendezte és szerkesztette, de a szerkesztésben közreműködött dr. Szeberényi Andor is.

A rendezvényen – amelyen több Petőfi Sándor-verset is felolvastak – kiderült, hogy Szeberényi Lajos és a 200 éve született költő iskolatársak és barátok voltak, igaz, a kapcsolat később megromlott. Szeberényi Lajos Zsigmond evangélikus esperes – dr. Szeberényi Andor nagyapja – pedig több mint 110 éve írt egy tanulmányt A nép bálványa címmel. Ez egy korkép a 20. század eleji Csabáról, és a parasztpolitikus Áchim L. András az egyik főszereplő benne.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában