Látványos sorozatok

2023.08.29. 18:59

A Szent-Györgyi fotószakos tanulóinak munkáiból nyílt kiállítás a Csabagyöngyében

Mintegy ötven fiatal csaknem félszáz alkotása, köztük több látványos sorozat tekinthető meg azon a tárlaton, amely kedden a Csabagyöngye Kulturális Központ Kerengő kiállítóterében nyílt meg a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium fotószakos tanulóinak műveiből. A diákokat Veszpi Andrea művésztanár és Imre György fotográfus, oktató készítette fel.

Licska Balázs

Ötven fiatal tehetség mintegy félszáz műve, köztük több fotósorozat kapott helyet a kiállításon

Fotó: Bencsik Ádám

A megnyitón Kónya Kincső grafikus- és vizuális művész – a magyar fotográfia napja apropóján is – beszélt arról, hogy az első ismert fotó elkészítése egy francia vegyész, Niépce nevéhez köthető, aki az eljárást aztán Daguerre-rel tökéletesítette. A fotózás 1839-től vált jelentőssé a képzőművészet tekintetében, ekkor készült az első önarckép. Az első klasszikus szelfi, amelyen a fotós keze is látszódik, 1909-ben, az első csoportos szelfi pedig 1920-ban született meg.

Mivel a látványt egyre pontosabban adta vissza, egyre inkább elterjedt a fotográfia. Az 1960-as évektől pedig egyre inkább elmosódtak a képzőművészet és a fotográfia közötti határok, egyre inkább beépült az alkotói folyamatokba, és a műfaj sokszínűsége végtelen.

Imre György 

– Minden alkotó megörökített egy pillanatot, minden alkotás történet – folytatta Kónya Kincső. A művész tapasztalata szerint a kiállításon szereplő diákok mernek kísérletezni, játszani, felfedezni, újat láttatni és kontextusba helyezni a hagyományos fényképezésen túl.

Imre György fotográfus, oktató kiemelte: azzal, hogy a Csabagyöngye Kulturális Központ otthont adott a kiállításnak, többen ismerhetik meg, hogy milyen munka folyik fotó szakon a Szent-Györgyi Albert középiskolában és annak alkotóházában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában