Húsvét után

2023.04.26. 13:58

Milánói makaróniban is erősek a Csabai Szlovák Klub tagjai

A hagyományos szlovák ételek mellett más konyhák finomságait is kipróbálják, elkészítik és közösen elfogyasztják a békéscsabai Meseház melletti nemzetiségi klubházban működő Csabai Szlovák klub tagjai. Hétfőn délután például milánói makarónit készítettek, ahogy Schwertner Józsefné mondta, a húsvéti sonka- és kolbászdömping után jólesik egy kis könnyítés.

Ny. L.

Fotók: Csabai Szlovák Klub

– A szármától, vagyis a töltött káposztától a kapusznyikáig, azaz a káposztás lepényig, a kenyérlángostól a brindzás haluskáig széles a repertoárunk – hangsúlyozta Stír Mátyásné. – A hétfői klubfoglalkozásokon megünnepeljük egymás születés- és névnapját is, most például Knyihár Jutka 81. születésnapja alkalmából hozott maga által sütött pogácsát és almás-kekszes süteményt.

A rendezvényen Veres Krisztina, a Meseház és a Csabai Szlovák Klub vezetője különlegességekkel rukkolt elő, de nem testi, hanem szellemi táplálék gyanánt.

– Előkerültek a pakolás során olyan fotóalbumok, újságcikkek, dokumentumok, amiket közösen néztünk meg, és emlékeztünk a régmúltra – ecsetelte Veres Krisztina. – Egy oklevélből kiderült az is, hogy 1974-ben alakult meg a klub, még a Békés Megyei Művelődési Központ égisze alatt. Egy 1976-os kiállítás vendégkönyvében szerepel, hogy a szlovák klub fontos feladatának tekinti a szlovák nemzetségű lakosság hagyományainak, kultúrájának megőrzését, ápolását. Ez igaz az azóta eltelt évtizedekre is.

– Szeretjük egymást, szeretünk egymás társaságában lenni, ez a legfontosabb – emelte ki Korcsok Mátyásné. – A hagyományos ünnepeket megtartjuk a klubban is, és ilyenkor előadásokból, beszélgetésekből többet megtudunk, hogy milyen szokások kötődtek például a húsvéthoz, a Luca-naphoz, a karácsonyhoz, a farsanghoz vagy akár a mostani Szent György-naphoz a múltban Csabán.

Veres Krisztina kiemelte, a civil szervezet motorja volt korábban Ancsin Pálné, akit mindenki Erzsike néninek szólított. 

Még azok közül is sokan, akik idősebbek voltak nála. A közösségi összetartozást, az összejövetelek fontosságát erősítették az általa szervezett programok, kiállítások is.

– Erzsike néni örökségét visszük tovább, és örömteli, amikor a találkozásokkor a tagok elmondják, mennyire várták már a hétfőt, mert náluk ez is ünnepnapnak számít – hangsúlyozta a klubvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában