Szecesszió

2023.04.03. 14:05

Los Angeles-ben és Kovásznán nyílt kiállítása Bagyinszki Zoltánnak

Szecesszió – Válogatás a magyar képzőművészeti értékeinkből címmel nyílt meg Bagyinszki Zoltán gyulai fotográfus kiállítása múlt héten az erdélyi Kovásznán, a Kádár László Képtárban. Korábban a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban mutatták be Petőfihez kapcsolódó fotóit.

Papp Gábor, [email protected]

Bagyinszki Zoltán

Bagyinszki Zoltán hírportálunknak elmondta, az interneten történt megkeresésük után mintegy másfél éve  jött  létre a kapcsolat a Dél-Kaliforniai Magyar Örökség Alapítvánnyal.

– A szervezet kulturális területen működik a Los Angeles-i agglomerációban, kiállításokat, színházi programokat szerveznek, rendezvényeik között helyet kap a komolyzene, a magyar folklór, és megemlékeznek nemzeti ünnepeinkről is – tette hozzá. – Emellett pályázati segítséggel létrehoztak egy honlapot, ahol tudatosan a magyar értékeket jelenítik meg, és köztük híres épületek is helyet kapnak. Az oldal látogatottsága meghaladta az előzetesen vártat is, Bagyinszki Zoltán pedig több mint félezer képet, elsősorban épületekről, történelmi emlékeinkről készült fotókat biztosított a honlaphoz. Az egyesület vezetésével folyamatosan tartják a kapcsolatot. 

– A Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban pedig kialakítottak egy olyan helyiséget, ahol az ünnepségeket, rendezvényeket, programokkal összekötött vacsorákat tartanak. Szintén pályázati forrásokból ugyanott állványokkal egy kiállítási helyet ugyancsak kialakítottak Antal Tímea, az alapítvány elnökének vezetésével.

Bagyinszki Zoltán fotóit pedig már tavaly is kiállították az intézményben, 2022 őszén 1956-hoz kapcsolódó képeket tekinthetett meg a közönség. A tárlatnak kiváló fogadtatása volt, így a folytatás mellett döntöttek. Március 15-i nemzeti ünnepünkhöz, illetve a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva a költőt ábrázoló, munkásságát megidéző fotókat láthattak az érdeklődők. Az eseményt különleges ünnepi program, zongora, néptánc, színházi program is színesítette. Bagyinszki Zoltán elárulta, hogy az együttműködésük tovább folytatódik, várhatóan a közeljövőben további hazai és erdélyi fotók is felkerülnek majd az említett honlapra.

Múlt héten pedig Szecesszió – Válogatás a magyar képzőművészeti értékeinkből címmel nyílt meg fotókiállítása a kovásznai Kádár László Képtárban. A megnyitón Nagy Lajos fotóművész mondott megnyitó beszédet, illetve köszöntötte a megjelenteket Gyerő József polgármester is. A rendezvényen közreműködött a Kőrösi Csoma Sándor Líceum Tiszta Szív Vegyeskara is Gyerő Katalin vezetésével.

A 45 fotóból összeállított tárlat április 29-ig látogatható Kovásznán, de kiállítás anyagát Székelyföldön több helyen is bemutatják majd, amiről már folynak az egyeztetések. A körút végén – a fotográfus felajánlásának köszönhetően – a gyűjtemény a gyulai testvérváros, Kovászna tulajdonába kerül, az ajándékozás  a megnyitó keretében jelentik majd be hivatalosan.

Mint megtudtuk, a testvérvárosi kulturális együttműködés a Butyka Gyula, kovásznai képviselő és Bagyinszki Zoltán közötti évtizedes barátságnak köszönhetően valósulhat meg. A tárlat anyagát eredetileg tavaly májusban a szecesszió világnapján mutatták be, amikor is a világnap alkalmából három település, Arad, Nagybánya és Gyula szervezett közös programokat.

Pajtás géppel kezdődött

Bagyinszki Zoltán tanári, népművelő, majd kulturális menedzseri oklevelet szerzett, több mint 45 éve él Gyulán. A fotózás, mint a megismerés eszköze, lehetősége a Pajtás géppel kezdődött, majd az idő múlásával változott, bővült a géppark, ma már Nikon és Panasonic-Sony gépekkel dolgozik. Az utazás, a fotó, a könyv, az internet világa számára már életmódot, életformát jelent. Hálás a sorsnak, aktív évezredet zárhatott, illetve nyitott a sok sok kiállítás mellett harminckilenc könyv szerzője, társszerzője lehetett. 

 

Kovásznán is nagyon sokan voltak kíváncsiak Bagyinszki Zoltán kiállítására

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában