Különleges kiállítás

2023.03.17. 06:50

Folyók folyamára kalauzolnak a gyulai Tájvízházban látható fotók

Folyók folyamán – a Körös-vidék arcai címmel nyílt kiállítás Budás Péter, Bujdosó Szabolcs és Jobbágy Zoltán, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársainak fotóiból csütörtökön délután Gyulán, a Tájvízházban.

P. G.

A most megnyitott kiállítás április 30-ig tekinthető meg a Tájvízházban

Fotó: Bencsik Ádám

A víz világnapja alkalmából szervezett tárlaton látható felvételeken megelevenednek az évszakok, az árvizek, az alkotások különleges perspektívákból mutatják meg a KÖVIZIG működési területének vízfolyásait.

Az eseményen Szabó János, a KÖVIZIG igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a víz világnapjának idei szlogenjévé a „Változtass most!” jelmondatot választották. 

– Mindez utal arra, hogy ha nem védjük meg vizeinket, ha nem változtatunk azon, ahogy használjuk a vizet, számos problémával fogunk szembesülni – emelte ki. – Ez az egyik legfontosabb természeti kincsünk, amelyet meg kell óvnunk. Mint mondta, erről szól a víz világnapja, amelynek első helyi állomását jelentette a csütörtökön megnyílt kiállítás. Ennek kapcsán kitért arra, hogy a tárlattal párhuzamosan nyitották újra a Tájvízházat is, amely az energiaválság miatt eddig kényszerűségből átmenetileg zárva tartott. A víz világnapi rendezvénysorozattal kapcsolatban kiemelte azt a március 22-i programot, amelyen minden a vízről szól majd, és ahol előreláthatólag 1000-1500 gyermek és fiatal, illetve természetesen idősek is jelen lesznek.

Kifejtette, a kiállítótérben ötvenöt fotót tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyek képet adnak a folyókról, a duzzasztókról, például téli, éjszakai ábrázolásokon keresztül is.

A kiállítást Oláh Szabolcs alkotó-pedagógus nyitotta meg egy különleges zenés-vizuális, emberi hang nélküli, de számos üzenetet tartalmazó performance-szal. Mint kiemelte, vannak fotók, amelyekhez nem csak megfelelő fény, helyszín és apparátus kellett. Ezek tudatosan komponálva a látványt, túlmutatnak az archiváláson és a szépségen. Sőt, vannak, amelyek művészi látásmódjai is tovább gondolkodtatnak. Példaként említette Jobbágy Zoltán Vízrajz, Bujdosó Rétegrend című képét vagy Budás Péter békési hídról készült fotóját. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában