BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum

2023.03.21. 09:57

Csíkos fényképekkel nyerték meg az országos versenyt a csabai középiskolások

Első helyezést értek el a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói, Pap Boglárka és Nagy Kristóf az Országos Középiskolai Fotópályázaton. A pályázathoz kapcsolódó pécsi kiállításon a felhívásra érkezett legjobb száz képet állították ki, ezek közül 29-et a békéscsabai középiskola szállított, ezzel a teljesítménnyel az intézmény ismét kiérdemelte a vándorserleget.

Licska Balázs, [email protected]

Nagy Kristóf és Pap Boglárka is első helyezést ért el a neves fotópályázaton, a diákokat Imre György készítette fel

Fotó: Somogyi Martin/BSZC

Pap Boglárka profi kategóriában diadalmaskodott Lines címet viselő alkotásával. A fényképről elmondta, hogy vonalakat vetítettek egy modellre. Fontos volt, hogy kellően megkomponált legyen a felvétel, ezért ő irányította a csíkokat is, azaz a fényeket és az árnyékokat. Azt szerette volna – és el is érte –, hogy az arc lényeges elemei, mint a szemek és a száj ne legyenek takarásban. A fekvő modellt felülről, egy székről állva kattintotta le, és – mint kiemelte – a fotó csapatmunka volt, hiszen az ő iránymutatása mellett mások is segítették a felvétel elkészítésében.

A végzős diák hozzátette, hogy közel áll hozzá a modellfotózás, ezért is örült annak, hogy ezzel a felvétellel nyerte meg a versenyt. Azért jelentkezett annak idején a Szent-Györgyi fotósképzésére – amely pont akkor, öt éve indult –, mert érdekelte a média, azon belül pedig a fotózás, főleg a divatfotózás világa, persze más irányzatokban is szívesen kipróbálta magát. A későbbiekben is fontos szerepet szán a fényképezőgépnek, hiszen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen vagy a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán tervezi a továbbtanulást. 

Pap Boglárka fényképén vonalakat vetítettek egy modellre

Nagy Kristóf kreatív profi kategóriában győzött Csíkok című felvételével, azaz szintén egy csíkos képpel – érdekesség, hogy ugyanazon projekt keretén belül készítette a felvételét, mint Boglárka. Elmondta, hogy a modell beállításával és a minta kiválasztásával igyekezett játszani, ezek varázsolták egyedivé az ő alkotását. Próbálta a modell nőiességét hangsúlyozni a különleges kéztartással, illetve a csíkozás során arra törekedett, hogy a szemek ne legyenek árnyékban, a száj viszont igen. Mindez sejtelmessé tette az egész fényképet, olyan, mintha a modell maszkot viselne.

Az ugyancsak végzős fiatal megosztotta, hogy édesapja nagy szenvedélye a fotózás, ami megmutatkozik a sok családi képben. Szerinte innen is eredhet, hogy őt szintén megfogta, érdekli a fényképezés és az operatőri munka, ezért jelentkezett annak idején a Szent-Györgyi középiskolába. Örült, hogy az elmúlt években a fotósképzés mellett betekintést nyerhetett a videózásba is. Kacsingat a zene felé, szívesen forgatna például videóklipeket. A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán tanulna tovább. 

Nagy Kristóf kreatív profi kategóriában győzött

A diákokat felkészítő Imre György elmondta, hogy a végzős tanulók szakmai vizsgára készülnek, ennek pedig része egy portfólió és egy vizsgaremek készítése. A portfólióban mind Boglárka, mind Kristóf esetében helyet kapnak majd azok a fotók, amelyekkel a rangos pályázaton díjat nyertek.

Ismét elhozták a vándorserleget

Imre György elmondta, hogy 56. alkalommal hirdette meg a Baranya Megyei Szakképzési Centrum az Országos Középiskolai Fotópályázatot, amely a legrégebbi ilyen jellegű, csak fotózást tanulóknak meghirdetett verseny. A pályázatra közel 800 alkotás érkezett: az ország minden szegletéből 12 intézmény 129 középiskolása küldött be felvételeket. 

Egy nyolctagú szakmai zsűri értékelte a munkákat, és a legjobb százat állították ki Pécsett. Hangsúlyozta: a legjobb százból 29-et a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium tanulói szállítottak, ezzel az eredménnyel pedig, mint legeredményesebb intézmény, tavaly után ismét elhozták a Halász Rezső vándorserleget.

Pap Boglárka és Nagy Kristóf mellett a pécsi fotókiállításon, azaz a legjobb százban helyet kapott Boros Petra, Éber Boldizsár, Horváth Anna, Huszárik Veronika, Kiss Beatrix, Martincsek Csaba, Molnár Dorina, Nagy Zsófia, Somogyi Martin, Szpisjak Nadin, Túri Kíra, Tyichi Brigitta és Zsibrita Csilla alkotása is. Érdekesség: a tárlatot népszerűsítő plakáton Éber Boldizsár műve szerepel, a fiatal egy másik szent-györgyis tanulót fotózott le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában