Budapest

2023.01.29. 18:48

A Hagyományok Házában is bemutatkozik a Mlinár-család

Fókuszban a koreográfusok: Mlinár Pál és ifj. Mlinár Pál címmel ismerkedhet meg február végén a budapesti közönség a békéscsabai néptánc koreográfusokkal. Az este folyamán bemutatkozik a Viharsarok Táncszínház, fellép a Balassi Táncegyüttes és a Hétpróbás Néptánciskola, kísér a Dűvő zenekar.

Beol.hu

A néptánc szeretete, továbbadásának vágya motiválja apát és fiát

Fotó: Bencsik Ádám

Mint a Hagyományok Háza oldalán írják, a Mlinár család apraja-nagyját áthatja a néptánc szeretete és annak továbbadásának vágya, szakmai életútjuk kisebb kitérőkkel erősen Békéscsaba néptáncvilágához kötődik. Már az édesapa is a nagymúltú Balassi Táncegyüttesben ismerkedett gyerekként a néptánclépésekkel, ahol aztán öt gyereke is megfordult, és hogy a tánc nem csak afféle szülői kényszer volt, mi sem bizonyítja jobban, hogy négyen közülük később a Honvéd Táncegyüttes hivatásos táncművészei lettek. 

Pál és legidősebb fia, Palkó az alkotáson, a színpadon keresztül is fontosnak érzi megmutatni a Kárpát-medencei néptánckincset a közönségnek. Ami az apának a rácsodálkozás, az induló néptáncmozgalom magával ragadó sodrásába való belemerülés, az Palkónak már természetes közeg lett.

A néptánc színpadon való megmutatása mindkettőjüknek fontos az utánpótlás nevelő tevékenység mellett, a folklór művek mellett a táncszínház, a kortárs művek létrehozása jelentős helyet foglalnak el az életművekben, az est során végigkövethetjük az elmúlt évtizedeket a néptánc színpadra állításától az egész estés néptánc-színházig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában