Munkácsy Emlékház

2022.10.07. 14:59

Leleplezték a Kisasszonyt Békéscsabán

Leleplezték a Munkácsy-negyed harmadik köztéri szobrát, Miklya Gábor Kisasszony című alkotását pénteken a Munkácsy Emlékháznál, az Omaszta-parkban.

Licska Balázs, [email protected]

Herczeg Tamás, Miklya Gábor és Szarvas Péter polgármester leplezték le a szobrot

Fotó: Für Henrik

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, 2016-ban kapott arra lehetőséget a kormánytól Békéscsaba, hogy megújítsák, átalakítsák a várost a Modern Városok Program keretében. Ez a fejlesztéssorozat sok területet érint: utakat, járdákat, kerékpárutakat, sportlétesítményeket, most zajlik a piac nagyberuházása is. Történelmi lehetőségként értékelte a belvárosrehabilitációt, amelyre a Munkácsy-negyed kialakítását célzó projekt adott módot, és két döntéssel a kormány 4 milliárd forint támogatást nyújtott ehhez az önkormányzat számára.

– A modernizálás nem jelenti azt, hogy nem fontosak a hagyományok – hangsúlyozta. A Munkácsy-negyed kialakítása több projektből áll össze, és szerinte a beruházások eredményeként a város élhetőbbé válik. Emellett büszkének kell lenni a kulturális értékekre, hiszen azok egyfajta jövőképet biztosítanak, és erősíteni szükséges azt a Munkácsy Mihállyal kapcsolatos brandet, amelyet most építenek Békéscsabán. Úgy véli, mindez érzékelhető változást hoz majd a város turizmusában is.

– Munkácsy Mihályt nem kell bemutatni, Magyarország legismertebb festőművésze, aki ezer szállal kötődik Békéscsabához – folytatta Szarvas Péter polgármester. A kulturális öröksége pedig van annyira híres, hogy méltán dönthettek úgy hat éve, hogy létrehozzák a Munkácsy-negyedet, amelyre a kormány 4 milliárd forintos támogatást adott.

A negyed kialakításával nemcsak ápolnák a hagyományokat, hanem erősítenék is a festőfejedelem és a város kapcsolatát. Emlékeztetett, Békéscsabán múzeum, utca és tér egyaránt viseli a művész nevét. A projekt pedig számos beruházást jelent: megújul az Urszinyi-Beliczey-kúria, amely a Napsugár bábszínház otthona lesz; korszerűsítették a Réthy-hidat a Kiss Ernő és a Kórház utcák között; a bontást követően újjáépítik a József Attila és a Deák utcák közötti kishidat; a múzeumban vadonatúj kiállítást nyitottak; illetve a belvárost is rendbe tették.

A szobrot a békéscsabai származású Miklya Gábor szobrászművész készítette /Fotó: Für Henrik/

Volt egy olyan elképzelés, hogy Munkácsy Mihály művészetét ki kell vinni a falak közül közterületre – tette hozzá. Ezért döntöttek úgy, hogy öt köztéri szobrot állítanak a negyedben. Immár átadták a festőfejedelem egész alakos szobrát a múzeumi lépcsőnél, valamint az Aradi vértanúk ligetében a Rőzsehordó című alkotást. 

A most leleplezett Kisasszony című szobor – amelyet a Monceau-i parkról készült festménye ihletett – a harmadik a sorban. Ezt követően az Ásító inas a Deák utcai kishídhoz kerül, de lesz egy alkotás a bábszínház előtti parkban is.

Szarvas Péter polgármester elmondta, a Munkácsy Emlékház, az egykori Steiner-Omaszta-kúria autentikus és szimbolikus helyszín is, mivel kisgyermekként sokszor megfordult itt a festőfejedelem. Hangsúlyozta, Békéscsabán, a múzeumban és az emlékházban negyven eredeti Munkácsy Mihály-kép található. Szerinte a negyed kialakításával erősödnek majd a város lehetőségei a kulturális turizmus területén, és kiemelte, büszkének kell lenni arra, hogy Magyarország legismertebb festőművésze Békéscsabához kötődik.

Beleillik, de ki is szakad a térből

Novák Attila, a BSZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium iparművészeti tagozatának művésztanára azt mondta: nem ismeri a békéscsabai származású Miklya Gábor szobrászművész munkáit, viszont azt, hogy miként gondolkodik, igen. Úgy véli, a kő és az absztrakció mestere most olyan munkát vállalt, amikor nem ő diktál, egy hely szellemiségét kellett megidéznie, Munkácsy Mihály és a kortárs művészet kapcsolatát.

A Kisasszony című alkotás nem elég, hogy illeszkedik a Munkácsy Emlékházhoz és az Omaszta-parkhoz, de meg is jelenik, mondhatni kiszakad a térből. A szürke mészkövön helyet foglaló figurát Saroltának nevezné, mivel a festőfejedelem nagynénje Reök Sarolta volt, és el tudja képzelni, hogy annak idején ő is kiült a parkba, és ki is vitt ezzel egyfajta szellemiséget a házból. Azzal pedig, hogy az alak felnéz az olvasott könyvből, be is fogadja a látogatókat.

Szerinte a három, immár kihelyezett szobor révén kimérhető – és ezzel ki is rajzolódik – a Munkácsy-negyed.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában