Évadnyitó

2022.09.05. 20:54

A csabai Viharsarok Táncszínház táncosai új, látványos produkciókkal készülnek - Videóval/Galériával

Ismertették a közelgő produkciókat, valamint értékelték az elmúlt időszakot a Viharsarok Táncszínház évadnyitó műsorán, amelyet hétfőn este tartottak a Balassi Bálint Táncművészetek Házában. A rendezvényen a Fehérlófiából és a Holló Jankóból láthatott részleteket a közönség.

Licska Balázs, [email protected]

A Fehérlófia című előadásból is láthatott részletet az évadnyitó közönsége

Fotó: Bencsik Ádám

Két éve alakult meg a Viharsarok Táncszínház, és ez idő alatt megismerte nevét nemcsak a helyi, hanem az országos közönség is. Mlinár Pál ügyvezető igazgató elmondta, 75 éve jött létre a Balassi Táncegyüttes, amely két fontos feladatot tűzött ki maga elé: egyrészt ápolni és továbbadni a Kárpát-medencei néptáncos hagyományokat, másrészt ebből olyan produkciókat életre hívni, amelyek a kor kihívásainak ugyancsak eleget tesznek.

Időszerűvé vált, hogy a Balassi Táncegyüttesre alapozva létrehozzanak egy hivatásos tánccsapatot is, és az elmúlt két év a kihívások ellenére is sok sikert hozott. A Viharsarok Táncszínház az elmúlt évadban tizenkét produkció keretében összesen 153 előadással jelentkezett 43 ezer néző előtt, a Békéscsabai Jókai Színház mellett további huszonhárom helyszínen – sorolta a számokat, majd a produkciókat a Rendhagyó történelemórától kezdve a Trianonon át a Szaffiig.

Mlinár Pál ügyvezető igazgató elmondta: benyújtották a minősítési kérelmet, és ha az kedvező elbírálást kap, akkor a békéscsabai önkormányzattal kötött megállapodás alapján újabb működési lehetőséghez juthat a Viharsarok Táncszínház.

A Jókai színház igazgatója, Seregi Zoltán elmondta, szoros kapcsolat, emberi és szakmai együttműködés alakult ki a teátrum és a Viharsarok Táncszínház között. Érdekesség, hogy direktori pályázatában szerepelt, hogy létrehozna az intézmény berkein belül egy tánctagozatot – és közben létrejött a Viharsarok Táncszínház, amelyről néha úgy érzi, hogy a teátrum társulatának a része. 

A táncosok részt vettek az elmúlt időszak zenés produkcióban, és lesz feladatuk a jövőben is. Seregi Zoltán igazgató szerint emelte a Jókai színház színvonalát is az a profizmus, az a szellemiség, amelyet a Viharsarok Táncszínház képvisel. A táncosok szinte minden műfajban képesek magas minőséget produkálni – nem csak néptáncban. 

Tartalmas lesz a következő évad is, amelynek előkészületei már megkezdődtek – ismertette ifjabb Mlinár Pál. A művészeti vezető elmondta, szeptember 16-án a Jókai színházban, a teátrummal közösen, Seregi Zoltán rendezésében kerül színpadra a Drakula-fantázia című horrorrock. November végétől a Tamási Áron: Ördögölő Józsiás című darabban lesznek láthatók a Viharsarok Táncszínház tagjai. Feldolgoznak egy japán népmesét is, Hétalvó címmel, amellyel jövőre, februárban jelentkeznek; valamint Rejtő Jenő: A szőke ciklon című regényéből is készítenek egy táncos adaptációt, ez nagy kihívásnak ígérkezik, és ezt májustól játsszák majd várhatóan.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere az évad megnyitásán kiemelte Mlinár Pál elhivatottságát, eltökéltségét, amelyre szükség volt ahhoz, hogy a Balassi Közalapítvány bizalmat szavazzon, és ennek eredményeként létrejöhessen a Viharsarok Táncszínház. Aztán látták, hogy a Rendhagyó történelemóra rendbe megtölti a gyulai Almásy-kastélyt, hogy a Fehérlófiában miként szerepelnek a táncosok. Új minőséget vitt a Viharsarok Táncszínház a Jókai színház falai közé, amellyel egyrészt épül a teátrum, másrészt magasabbra jut a táncszínház, a közös szárnyalás pedig folytatódik a reményei szerint, sok nézővel és nagy tapssal.

Bemutatták a társulat tagjait

Név szerint is bemutatták a Viharsarok Táncszínház társulatát a közönség számára az évadnyitón. A teátrum ügyvezető igazgatója Mlinár Pál, művészeti vezetője ifjabb Mlinár Pál. A háttérben művészeti titkárként segíti a munkát Mlinárné Kolarovszki Mária, gazdasági vezetőként pedig Mihályné Siklósi Viktória. A társulat tagja Fazekas Döniz, Kis Anna Borbála, Gáspár Bendegúz, Sefkovics Máté, Nagy Anett, Tóth Luca, Vig Péter, Vigné Mlinár Zsuzsa, Oláh Dániel, Földes Roxána, Mlinár Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában