Wenckheim Krisztina

2022.07.22. 10:55

A leggazdagabb árva életét meséli el az Ókígyóson játszódó regény

Író-olvasó találkozót tartottak a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban csütörtök délután. A hagyományteremtő programon A leggazdagabb árva című könyv szerzője, Bauer Barbara írónő volt a vendég, akivel Harangozó Imre tanár és néprajzkutató beszélgetett a Wenckheim Krisztina élettörténete által ihletett műről.

V. N.

Mint elhangzott, a 19 század közepén, Ókígyóson játszódó regényben megelevenedik a korszak egyik leggazdagabb grófnőjének élete, a korabeli arisztokrácia és a cselédség mindennapjai.

Mikor felmerült az írónőben, hogy megírja Wenckheim Krisztina történetét, komoly kutató- és gyűjtőmunkába kezdett. Ekkor kereste fel a grófi család tagjait, köztük Zichy Krisztinát, aki személyes élményeit is elmesélte a nagymamájáról. 

Bauer Babara Harangozó Imrének elmondta, írás közben úgy érezte, mintha a grófnő vezetné a kezét 
Forrás: Bencsik Ádám

Mint megtudtuk, Barbarának a könyv születése közben sokszor olyan érzése volt, mintha belülről írta volna a regény, mintha Wenckheim Krisztina fogta és irányította volna a kezét. – Talán ennek is köszönhető, hogy az írónő a könyvében nagyon hiteles képet ad az arisztokrácia életéről, szépen kiegészíti egymást a műben az írói fantázia és a történelmi hitelesség – fűzte hozzá a néprajzkutató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában