Programsorozat

2022.06.21. 15:40

A faművesség áll az idei Körös-völgyi Sokadalom középpontjában Gyulán

Péntektől vasárnapig immáron huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalom című programsorozatot Gyulán, a várkertben. A népi kultúrát a középpontba állító esemény pénteki esti megnyitója a Gyulai Várszínház 59. évadának kezdetét is jelenti.

Papp Gábor

Farkas Lilla, dr. Elek Tibor, dr. Görgényi Ernő, Kocsis Klára, Pál Miklósné és Katona Katalin, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője tájékoztatta a sajtó képviselőit Körös-völgyi Sokadalom című programsorozat részleteiről /Fotók: Kiss Zoltán/

A Körös-völgyi Sokadalom programjai a népi kultúra szinte minden területére kiterjednek, az esemény a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt kitűnő lehetőséget jelent az értékközpontú kikapcsolódásra – fogalmazott a rendezvénnyel kapcsolatos keddi sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, a sokadalom a várszínházi évad első programjának számít. Kitért arra, hogy a teátrum előadásai is több ponton kapcsolódnak a népi kultúrához. Hozzátette, a fesztivált a millenniumi kormánybiztosi hivatal kezdeményezésére hívták életre 23 éve az ország több pontján, ám ismeretei szerint mostanra csak a gyulai maradt fenn az eredeti formában.

Pál Miklósné, Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, több oka van, hogy a Körös-völgyi Sokadalom ilyen sokáig fennmaradhatott. Kiemelte, a rendezvény letisztult értékeket közvetít, és érzelmi kötődéssel bír a látogatók számára.

– Az esemény különlegessége, hogy legyen szó akár kisgyermekről, akár idősebb emberről, mindenki megtalálja a számára vonzó kikapcsolódást – tette hozzá. Kifejtette, minden évben több szervezet összefogásával jön létre a rendezvény, ami közösségi élményt is jelent a résztvevőknek. Mint mondta, a gyulai önkormányzat és a lakosság is melléjük állt, így a program mára turisztikai attrakciónak, vonzerőnek is számít.

Kocsis Klára, az egyesület titkára elmondta, a Körös-völgyi Sokadalom alapját ezúttal is a népművészeti vásár alkotja. Az Alföld kilenc népművészeti egyesületének több mint száz alkotója népi kismesterség-bemutatóval, régimódi játszóházzal, népi játékokkal, és ahogy említettük, vásárral várja az érdeklődőket. 

A régimódi játszótéren például kosaras körhinta szolgálja majd a gyerekek kikapcsolódást, de lesz Fa-mese-játék sátor is, ahol élőszavas mesemondást tartanak. 

Emellett ugyanitt a fa rejtelmeibe is bevezetik a fiatalokat, illetve olyan fajátékokat mutatnak be, amelyet eleink, nagyapáink és nagyanyáink is használtak. A fesztivál idei központi témája a faművesség lesz, betekintést adnak abba, hogy a faragók milyen fafajtákat használnak, és élőben faragnak kopjafát is. Ünnepi alkalmak népi textíliái címmel kiállítás is megtekinthető lesz, amelybe „belecsempészik” a Békés megyei szűcshímzést is, ami tavaly ősszel bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.

Már javában épülnek a pavilonok a pénteki megnyitóra.

Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: tizenhárom Békés megyei együttes és négy zenekar lép majd fel. Pénteken a XV. Országos Gyermektánc Fesztivál résztvevőié a főszerep; szombaton a XXV. Békés Megyei Táncosok Találkozóját rendezik meg; vasárnap a Kispipa Zenekar ad koncertet és a Balassi Táncegyüttes senior csoportja lép fel. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva egy amatőrökből álló orosházi tánccsoport táncjáték formájában dolgozza fel a János vitézt.

A népi kultúra is része az évadnak

Dr. Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva vasárnap mutatják be A helység kalapácsa című előadást Vidnyánszky Attila rendezésében, de Banner Zoltán Petőfi a hídon című előadói estje is az emlékév része lesz. Népzenészek és néptáncosok is fellépnek több produkcióban, például Vecsei H. Miklós Ifjú barbárok című darabjában, vagy az Erdélyi héten a Boldog nyárfalevél és az Ördöngölő Messiás című előadásokban. Külön szólt a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában