Galériával/Videóval

2022.06.22. 19:57

A bábjátszás fővárosává vált Békéscsaba

Ismét a bábjátszás fővárosa lett Békéscsaba. A Napsugár bábszínház immár 18. alkalommal rendezi meg június 22-e és 26-a között a Nemzetközi Bábfesztivált. Öt nap alatt 18 társulat 20 előadást tart a megyeszékhelyen. A programban nyolc külföldi társulat képviselteti magát: francia, angol, spanyol, lengyel, bolgár és román bábosok érkeztek Békéscsabára. A hazai társulatok és független bábosok közül tíz hozta el legizgalmasabb előadásait.

Vágvölgyi Nóra

Sok idő telt el az első békéscsabai bábjátékos-találkozók óta, hiszen a rendezvény az 1960-as években indult útjára. A fesztivált szokásosan két-, később háromévente rendezte meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a pandémia miatt azonban most négy esztendőt kellett várniuk a bábosoknak a találkozásra. Szerdán délután, immár 18. alkalommal nyitották meg a szervezők a bábkedvelők számára a Nemzetközi Bábfesztivált a Jókai színház előtt.

Idén is gólyalábas felvonulással kezdődött a Nemzetközi Bábfesztivál.
Forrás: Bencsik Ádám

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elmondta, ebben az évben is minden korosztály számára kínálnak szórakozási lehetőséget a fesztivál ideje alatt, a babaszínházi produkcióktól a felnőttelőadásokig színes a skála, hiszen a bábjáték kortalan szórakozás.

– Hagyománnyá vált, hogy a fesztivál megnyitóját megelőzően a Békés megyei amatőr bábcsoportoknak is biztosítunk bemutatkozási lehetőséget. A fesztivál megnyitója pedig az elmaradhatatlan gólyalábas, bábos felvonulással veszi kezdetét, melyhez bárki csatlakozhat a Korzó tértől, hogy részese legyen a fesztiválnak – avatott be minket az igazgató.

Hozzátette, öt nap alatt a színház előtti téren nap mint nap, változó tematikával, ingyenes bábos játékok várnak mindenkit. Többek között a Langaléta Garabonciások bábos felvonulása, Pályi János: Vitéz László vásári bábjátéka, Árnyékok Játéka, Kádár Ferkó Fotószínháza, Tekergőtér, Paprika Jancsi csúzlizdája, Molyolda és a Tintaló Társulat előadása is megtekinthető a Jókai színház előtt. A bábszínházi programok pedig az Ibsen Házban zajlanak majd reggeltől estig. Egy előadásnak – a bolgár társulat bábjátékának – pedig a Csabagyöngye Kulturális Központ ad helyet.

A szerdai nyitóünnepségen Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntőjét, Csortán Zsóka a bábszínház művészeti vezetője olvasta fel. A politikus a bábszínjátszást és a Nemzetközi Bábfesztivál fontosságát, értékét hangsúlyozta. – Az értékek megőrzésében pedig partner Békéscsaba, és a kormány, amely forrást biztosított arra, hogy megépüljön a Napsugár Bábszínház új otthona – hangzott el a politikus üzenetében.

Nyitóbeszédében Varga Tamás a város alpolgármestere is kiemelte az új bábszínház létrejöttét, egyben méltatta a társulat munkáját. – Idén is mesevárossá változtatják a belvárost, a színház épületét és az előtte lévő teret – fogalmazott Varga Tamás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában