Békéscsaba

2022.03.18. 07:56

Ezüst György életművét idézték fel a Munkácsy-múzeumban

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum Munkácsy blue chip címmel egy izgalmas sorozatot indított a szellemi ínyencségek kedvelőinek. Művészeket, kutatókat, tudósokat, múzeumépítőket, műgyűjtőket, egyszóval nagyot álmodókat, alkotókat hívnak meg, azzal a céllal, hogy megosszák a közönséggel gondolataikat, feltárják törekvéseiket, bemutassák műveiket. Hogy megismerhessük őket.

Ny. L.

Gyarmati Gabriella, Egri Mária és Ezüst Gy. Zoltán /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

Csütörtökön este a múzeum az Ezüstfényű életmű című programjára invitálta az érdeklődőket Ezüst György festőművész (Békéscsaba, 1935. április 4. – 2017. június 21.) Csabai retrospektív című kiállításához kapcsolódóan. A városban sokak által ismert, ma is gyakran emlegetett Ezüst György tevékenysége rendkívül szerteágazó volt.

– Festőművészként, művészetszervezőként, művésztelep- és galériaalapítóként, pedagógusként és tehetséggondozó mecénásként gondolhatunk rá – hangsúlyozta Gyarmati Gabriella művészettörténész, a Csabai retrospektív című tárlat társkurátora, az est moderátora. 

– Napjai valószínűleg nem 24 órából álltak, mert felmerül a kérdés,  másként hogyan férhetett bele ennyi minden egyetlen emberéletbe. Ezüst György művészi alkotómunkának szentelt évtizedeihez két kulcsfogalmat kapcsolhatunk. A tehetség és az akarat az, ami alapja és eszköze volt hosszú alkotói időszakának. Kitartással és nagyfokú tudatossággal építette fel művészpályáját. Életében a legnagyobb jelentőséggel a művészet mellett az ikergyermekekkel büszkélkedő család bírt.

A Békéscsabáról indult, szülővárosát csak 30-as éveinek közepén elhagyó alkotó soha nem feledkezett meg szlovák őseiről. 

Gondoskodott arról is, hogy róla se feledkezzenek el Csabán, kiállítások sorát rendezte a városban. Az Ezüstfényű életmű című esten fia, Ezüst Gy. Zoltán grafikusművész gazdagon illusztrált előadásával idézték meg Ezüst György személyét és életének helyszíneit. Egri Mária, Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a budapesti Vasarely Múzeum nyugalmazott igazgatója segítségével pedig körbejárták az Ezüst-életműben végbement változásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában