Békéscsaba

2019.11.12. 14:29

Darvasi László volt a Bárka szerkesztőségének vendége

Hamar megtelt a Művész Kávéház hétfő este, sokan voltak kíváncsiak Darvasi László legújabb könyvére. Az író, költő, drámaíró, kolumnista három év után osztotta meg ismét gondolatait a megyei közönséggel.

V. N.

Az íróval dr. Elek Tibor, irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője beszélgetett. A kötetlen találkozó során az alkotói munka kihívásairól és a szerző legújabb könyvének születéséről is szó esett.

A termékeny írót elmondása szerint, állandó alkotói láz fűti, amit a figyelem és a félelem táplál. – Három éve élet és halál közt lebegtem, tíz napig feküdtem magatehetetlenül. És mikor felébredtem, az volt az első gondolatom, hogy hadd mondjam el a nővérnek, ami bennem van, hadd tolják el a kiszakadó gondolatok a halál lehetőségét, nekem ezt jelenti a tárca írás – fogalmazott.

Dr. Elek Tibor kérdezte Darvasi Lászlót legújabb könyvéről /A szerző felvétele/

Egy ilyen történetből született meg a Karády zárkája című zenés monodráma is, amely azt mutatja be, hogyan tud egy ünnepelt díva visszatalálni a Gestapo 525-ös cellájából a nappali fényhez. A beszélgetés során az író legújabb könyve ugyancsak terítékre került. Dr. Elek Tibor szerint a Magyar sellő című regény egyszerre poétikus és trágár, titokzatos és szókimondó. A német kisvárosban játszódó történet öt novellából született, melyeket a költő először szétszedett, majd egy új egésszé formált.

– Van egy általános szöveg, egy folyó, amelyből néha kiugrik egy fekete hal, és ahogy jött, úgy úszik tovább – ekképpen mesélt az író főhőseinek megszólalásáról, belső gondolataik megjelenéséről a könyvben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában