Koncert

2019.04.11. 06:50

Leizzadt a közönség is Tóth Péter zongoraművész ősbemutatóján

Különleges programot nyújtott az Egyesült Államokban, New Jersey államban élő, Békéscsabáról indult zongoraművész, Tóth Péter a közelmúltban Gyulán. Előbb zeneiskolás fiatalokkal találkozott, majd a ­várszínház kamaratermében ősbemutató részese lehetett a közönség, a koncert második részében pedig kívánságműsor tette izgalmassá a programot. A házigazda Elek Tibor, a várszínház igazgatója volt. Másnap telefonon beszélgettünk a művésszel, bevezetésként arról, kinek emlékére és miért ajánlotta a koncertet.

László Erzsébet

A szülői házban, Jaminában pihente a koncert fáradalmait Tóth Péter, amikor beszélgetésre kértük. Megindító volt újra felidézni, hogy koncertjét a kunágotai születésű, Gyulán és Los Angelesben a közélet formálójaként aktív életet élt Czene Ferenc emlékének ajánlotta fel.

A fiatal művész visszaemlékezett tavaly áprilisi, gyulai koncertjére, ahol ugyancsak ott ült a közönség soraiban Czene Ferenc, a kórházból engedték ki – és többé nem is találkoztak.

Úgy hozta az élet, hogy amikor mindketten Los Angelesben voltak, Czene Ferenc ott, a Magyar Házban, gyulai tartózkodásuk alatt pedig itt erősítette a művész törzsközönségét jelenlétével.

Tóth Péter a gyulai kamarateremben lévő Steinway zongorán adott egyedülálló hangversenyt /Fotó: Kiss Zoltán/

A gyulaiak kérésére, most először, zeneiskolás diákoknak tartott előadást Tóth Péter, nem kis sikert aratva. Egyben helyretett egy rosszul használt fogalmat is: mit jelent a klasszikus zene? Az a műfaj, mely nem oly’ könnyen befogadható, rögtön érthető, mint a könnyűzene, nem árt tehát, ha az ember felkészíti magát, és megismeri például a zeneszerzők életpályáját.

Ha valaki egy kicsit beleássa magát e tudományba, jobban értékeli, hangszeres tanulmányok során pedig megragadja a klasszikus zene, mely nem műfaj, hanem az a zene, mely a klasszikus korban íródott. Bach, Haydn, Mozart munkássága tartozik e korszakba, illetve Beethoven zárta le, majd nyitott újat.

Zongoradarabok eljátszásával igazolta Tóth Péter, mennyiben hangzik másképp például Bach és Beethoven zenéje, s rámutatott a különbségekre.

Kellemes meglepetésként nyugtázta, hogy nagy figyelemmel kísérte előadását fiatal közönsége, és sok mindent tudtak. Nem egyszer a művész kérdezett, és kapott kiváló válaszokat.

Az esti koncert első felvonásában néhány Schubert-darabbal hangolta a zene világába közönségét Tóth Péter a rá jellemző virtuozitással, ám a csattanót a szünet előtti ősbemutatóra hagyta.

A darab előzménye, hogy a művész barátjával, Benedekfi István zongoraművésszel és zeneszerzővel egy alkalommal arról beszélt, hogy senki nem írta még meg Puccini Bohéméletének parafrázisát, egészen a közelmúltig.

Benedekfi István, aki valaha Erdélyből települt Békéscsabára, jelenleg Szegeden él, elkészítette a művet Tóth Péter számára, és a világon először a gyulai közönség hallhatta, láthatta.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, világszám volt a produkció. Egy hölgy a közönségből csak annyit mondott a vastaps után: – Ebbe mi is beleizzadtunk, nem csak az előadó. Ezek után nem nehéz megjósolni, hogy világkarriert fut be a zongoramű, amit csupán két hónapi gyakorlás után mutatott be a békéscsabai származású művész.

Ritkaságszámba ment a második felvonás is, melyben a közönség szavazata döntött a műsorról. Mozart, Beethoven, Liszt, Debussy és Kodály tizenegy remekművéből kellett ötöt megjelölniük a résztvevőknek, és a legtöbb szavazatot kapott négy darabot játszotta el Tóth Péter, ötödiknek, ráadásnak Liszt Balcsillagzat című, csodálatos zenéjét.

Így történhetett, hogy a közönség szerkesztette a koncert felét azokból a művekből, melyek közül bármelyiket a világ bármely színpadán a maga tökéletességében játssza el a fiatal művész telt ház előtt, ám sehol nem kapja viszont azt, amit békéscsabai, gyulai törzsközönségétől: az őszinte rajongást és szeretetet.

Tóth Péter jelenleg már csak egy egyetemen, a Fairleigh Dickinson Universityn tanít, s amikor koncertekre készül, napi 3–4 órát gyakorol a zongorán.

Út az Isten háta mögé és Kaliforniába

Tóth Péter időközben visszautazott New Jersey-be, ahol a hónap végén rövid koncertet ad egy múzeumban, rendszeres fellépései helyszínén.

A legközelebbi nagyobb turnéja ismét Európába szólítja, augusztus végén Franciaországban három koncerten várja közönsége három kistelepülésen, valahol az Isten háta mögött, ám oda is gyönyörű tájakon lehet eljutni, ráadásul ott is nagyon szeretik a zenét.

Októberre is jó néhány koncert formálódik Bécsben is, Hollandiában, Pécsett kurzust is tart a művész, és előkészület alatt áll egy debreceni is. Novemberben Kaliforniában négy koncert már biztos: ­Santa Cruzban, San Franciscóban, Oaklandben és Carmelben.

Tóth Péter és felesége, Luz Huertas Castillo de Toth fél éve saját házba költözött, ahol már nem zavarja a szomszédokat a gyakorlás, és ahonnan jóval rövidebb az út az egyetemre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában