BÉKÉSCSABA/SZOLNOK

2019.01.10. 06:50

Legféltettebb Munkácsy-képeit adta kölcsön a múzeum

Speciálisan kialakított járművekben és gondosan kivitelezett műtárgyszállító ládákban érkeztek meg a Munkácsy Mihály múzeum legféltettebb és legértékesebb Munkácsy-képei kedden a Szolnoki Galériába. A festőművész születésének 175. évfordulója alkalmából nyíló tárlaton a békéscsabai intézmény kezelésében álló festmények az immár több éve hazánkban lévő, több városban is megforduló Pákh Imre gyűjteményt egészítik ki a következő hónapokban.

Nagy-Laczkó Viktória

Gyarmati Gabriella: a békéscsabai múzeum már javában készül a 2019-es Munkácsy-kiállításra /Fotó: Imre György/

Mintegy 14 éve, 2005-ben érkezett hazánkba az Amerikában élő műgyűjtő, Pákh Imre sokszínű Munkácsy kollekciója. A világhírű képeket is tartalmazó, folyamatosan gyarapodó összeállítást már több mint kétmillió érdeklő látta Magyarországon és a nagyvilágban.

A kiállítás helyszínei mára szinte az ország teljes térképét behálózták (a festő nevét viselő békéscsabai múzeum például már kétszer is felkerült erre a térképre). Idén a szolnoki Damjanich Múzeum által biztosított helyszínen, a Szolnoki Galériában tekinthető meg az értékes, a békéscsabai intézmény által négy képpel kiegészített, csaknem 50 darabos gyűjtemény.

Gyarmati Gabriella: a békéscsabai múzeum már javában készül a 2019-es Munkácsy-kiállításra /Fotó: Imre György/

– A szolnoki múzeum kiállítását a Munkácsy Mihály múzeum műtárgykölcsönzéssel támogatja, szervezőként a megvalósításban nem vesz részt. A tárlatra négy képet kölcsönöztünk: Tóth Matild még későbiedermeier szellemben készült portréját, a kosztümös szalonképek sorába tartozó A kis Jeanne című festményt, egy realista szemléletet tükröző remekművet, a Leány tárcával című alkotást, illetve a Munkácsy feleségének végrendelete nyomán a békéscsabai múzeumba került Töviskoronás Krisztust. A Munkácsy Mihály múzeum gyűjteményeinek ez a kollekció az egyik legféltettebb és legértékesebb műegysége – árulta el lapunknak Gyarmati Gabriella, az intézmény művészettörténésze.

A szolnoki kiállítás a leggazdagabb magángyűjteményi anyagot gondozó Munkácsy Alapítvány, a helyi önkormányzat és a helyi múzeum együttműködésének eredményeképpen valósul meg. A képeket Nyíregyházáról, a nemrég zárult Munkácsy 50 című kiállításról kedden szállították át a szervezők kiemelt biztonsági és műtárgyvédelmi feltételek mellett, képzett műtárgyszállítók közreműködésével.

– A Munkácsy-festmények szállítását gondosan kialakított műtárgyszállító ládákban bonyolítják nagy odafigyeléssel, speciális járművekkel, amelyek optimális és állandó hőmérsékletet tudnak biztosítani. Amikor visszavesszük a műtárgyakat, minden négyzetcentimétert megvizsgálunk, hogy ugyanolyan jó állapotban kaptuk-e vissza, ahogyan egykor odaadtuk. Igaz, mindig eshetőségre és minden pillanatra vonatkozó biztosítást kell kötnie a kölcsönvevőnek, de mégis az a legjobb, ha a képek épségben érkeznek vissza – hangsúlyozta a művészettörténész.

A békéscsabai múzeum műtárgyai április hetedikéig maradnak Szolnokon, majd a tervek szerint ezután érkeznek haza. Decemberben pedig a megyei intézmény megnyitja az újrarendezett állandó Munkácsy-kiállítását, így aki látni szeretné a festményanyagot és „A világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye” cím viselésére feljogosító relikviagyűjteményt, annak ezután Békéscsabára kell utaznia.

– Az új tárlatról annyit elárulhatok, hogy az év végétől Munkácsy Mihály a békéscsabai múzeum legszebb termében lakik majd, és a festő életművének és életútjának fősodora mellé társított, tényeket, eseményeket, érdekességeket felvonultató idővonal kíséri a bemutatót az élményszerűség, az átélhetőség, a tájékozódás megkönnyítésére. Magam is nagy izgalommal nézek a vállalkozás elé – mondta Gyarmati Gabriella.

Gyakran adnak kölcsön műtárgyakat

A megyei múzeum sokszor ad kölcsön műtárgyakat a Munkácsy gyűjteményből, de az nagyon ritka, mondhatni kivételes, hogy három múzeumnál szerepeljen egy időben hat Munkácsy-kép, kiállításon.

Az intézményhez az elmúlt hetekben érkezett vissza a Pihenés az erdőben című tábla a győri múzeum kiállításáról. A zongoralecke című szalonkép a Bonnban működő Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland Princely Painters című tárlatán szerepel harminckilenc relikviával. Most pedig Nyíregyháza után Szolnokon látható négy Munkácsy-kép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában