Békéscsaba, galériával

2018.11.17. 16:04

Megrendezték a XXI. Országos Tervezőgrafikai Biennálét

Huszonegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Tervezőgrafikai Biennálét a megyeszékhelyen.

B. A.

A tervezőgrafika művészet legrangosabb hazai periodikus kiállítássorozatát 1978-ban indították el, amelyet kétévente a Munkácsy Mihály Múzeum mutat be azzal a céllal, hogy a hagyományok szellemében a mai magyar tervezőgrafika alakulását, új értékeit számon tartsa, s a fiatal, tehetséges tervezőgenerációk és a művészeti egyetemek tervezőgrafikus hallgatóinak műveit népszerűsítse.

Fotók: Imre György

Szeptemberben a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének Tervezőgrafikai Szakosztálya hirdette meg a XXI. Országos Tervezőgrafikai Biennálét, amelyre alkotóművészek egyénileg, grafikai stúdiók, felhasználó vállalatok, cégek, intézmények – a művek alkotóinak hozzájárulásával – és művészeti felsőoktatásban tanuló hallgatók nevezhettek 2016–2018 készült tervezőgrafikai művek, terv és megvalósult alkotás kategóriákban, bármely témában és tervezőgrafikai műfajban.

Így többek között plakát, kiadvány, illusztráció, embléma, arculat vagy éppen könyvborító is szerepel a tárlaton, melyet Szepesi Hédi Konecsni György-díjas művészettörténész rendezett be. A kiállítást Keppel Márton művészettörténész, a Magyar Művészeti Akadémia Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozatának titkára nyitotta meg.

A legszínvonalasabbnak ítélt művek alkotóit a megnyitón rangos díjakkal jutalmazták. A Magyar Művészeti Akadémia díját Felsmann Tamás, Munkácsy Mihály-díjas tervező grafikusművész, míg a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Konecsni György Életműdíját Antal Pál, Munkácsy Mihály-díjas tervező grafikusművész vehette át.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjait dr. Fülöp Péter politikai tanácsadó, Kiss Zsombor Krisztián és Laborcz Zsófia tervezőgrafikus-művészeknek adta át.

Békéscsaba Megyei Jogú Város díját Felvidéki András Munkácsy Mihály-díjas tervező grafikusművész és Horkay István, Prima-dijas képzőművész kapta, a Békés Megyei Önkormányzat pedig Prell Norbert grafikusművész munkáját ismerte el.

A tárlat a Munkácsy Mihály Múzeum kiállítótermeiben 2019. január 6-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában