békéscsaba

2018.06.20. 11:36

Közönség helyett közösséget épít a Rongyoló Fesztivál

Július 13-14. között rendezik meg Békéscsabán az V. Rongyoló Fesztivált. A Csabai Rendezvénypajtában idén a kilátogatók a korábbi évekhez képest már egy nagyobb színvonalbeli ugrással is találkozhatnak, mind a programsor, mind az arculat tekintetében. Utánajártunk, hogy egy ilyen fesztivál során az ötletből hogyan lesz megvalósítás, illetve, hogy mit is kaphat az, aki kilátogat az eseményre. A teljes kép megismerésében Lajos Viktor főszervező segített bennünket.

N.T.

– Honnan jött a fesztivál szervezésének ötlete? Mekkora stábbal dolgoznak?

– Úgy éreztük, hogy Békéscsabán is szükség van egy nyári eseményre, ami a fiataloknak szól, és egyre inkább a saját korosztályunkat is összeköti és visszacsábítja Békéscsabára. Az egész egy ötleteléssel kezdődött már lassan három éve, ahol rengeteg programot és fellépőt sikerült összeszedni, ötletként húsz fővel, közösen. A későbbiekben ezeket az ötleteket próbáltuk megvalósíthatósági szempontból átnézni, és természetesen a névválasztás is előkerült. Amikor az első rendezvényen kiraktuk a kerítésre a Rongyoló feliratot, rá tíz percre aranyosan megkérdezte egy néni, hogy ez most valami rongyos bolt lesz-e. (nevet) Jelenleg négyen vagyunk szervezőként a fesztivál mögött, és emellett nagyon sokan segítenek minden évben a rendezvény megvalósításában.

/Beküldött fotók – Rongyoló 2017/

– Milyen küldetéstudattal jött létre a fesztivál?

– Szerettünk volna egy olyan rendezvényt életre hívni, ahol a közösségi programok, a feltörekvő zenekarok és az ismertebb fellépők is megtalálhatóak. Ahol minden évben kedves, vidám és nyitott szellemiségű emberek találkoznak pár napra, ahol szinte mindenki ismer mindenkit. Mint egy falu, csak itt sok jó és ismert zenész lakik. (nevet)

– Ki az igazi célközönsége a fesztiválnak?

– Kiemelten a környékbeli fiatalok és a csabai kötődésű huszonéves korosztály. De egy-egy koncert esetében nem lehet ilyen könnyen megmondani, mert például idén a Belga több korosztályt is megmozgat. Úgyhogy 1-99 éves korig mindenkinek ajánljuk a Rongyolót.

– Egy ilyen fesztivál szervezésének mi a legnehezebb pontja?

– Évről évre egyre nehezebb a nevesebb fellépők iránti igényt a fiatalbarát jegyárakkal összeegyeztetni. Minden évben a fő fellépők kiválasztása jelenti a legnagyobb fejtörést, hiszen sok zenekart azért kell elengednünk, mert nem tudnánk megfizetni őket. Ezzel nagyobb fesztiválok is küzdenek, mint például a Sziget is, csak „kicsit” magasabb szinteken.

– Mi alapján döntik el, hogy melyik előadó lépjen fel?

– Először is minden évben átnézzük azokat a magyar előadókat, akik szerintünk illenek a rendezvényhez, és a tervezett költségvetésbe is beleférnek. Általában ezek után már csak néhány név szokott maradni. Ilyenkor szoktuk megnézni azt, hogy kit szeretnek Békéscsabán, ki az, aki már rég járt erre és tök jó lenne újra elhozni. Utóbbi például idén a Belga. A kisebb fellépők esetében sokkal szabadabb a dolog. Sok jelentkezést is kapunk feltörekvő zenekaroktól, és minden évben mi is szeretnénk egy-egy zenekart

elhívni.

– Melyek azok a részek, amelyeken a leginkább volt szükség fejlesztésekre a korábbi évekhez képest?

A fellépők tekintetében igyekszünk minden évben fejlődni, de ez most talán kiemelten érezhető. A délutáni programok tekintetében is szükség volt némi változtatásra, így ugyan idén kevesebb számú, de sokkal jobban szervezett program fog megvalósulni. Természetesen ezen kívül rengeteg apróság van, mint a bérletek, karszalagok, támogatói megkeresések, mely területeken mi is évről évre ismerkedünk meg újabb és újabb lehetőségekkel.

– Miben lesz más az V. Rongyoló Ifjúsági Fesztivál?

Idén mindkét napra sikerült lehívnunk egy-egy nagyobb zenekart és DJ-t is, ami miatt szerintem a tavalyinál zenei téren sokkal kerekebb a fesztivál. Emellett szerettünk volna egy kicsit életérzésben visszanyúlni a kezdetekhez, és egy sokkal letisztultabb

fesztivált megvalósítani mind arculat, mind fellépők és programok tekintetében. Idén először a fesztivált megelőzően egy négynapos alkotótábort is szervezünk, melyen a fesztivál díszítőelemei mellett egy közös installációt is szeretnénk elkészíteni. Nem utolsó sorban területi változások is lesznek a tavalyihoz képest. Máshova kerül a kemping, jobban kivitelezett lesz a tusolás és még sok apróság, amik együttesen teszik jobbá a fesztivált.

– Milyen jövőbeli célok vannak, mekkorává nőheti ki magát a Rongyoló?

– Úgy gondoljuk, hogy egy fesztivál akkor igazán jó, ha közönség helyett közösséget épít. Ezen gondolat mentén természetesen szeretnénk évről évre növelni a fesztivál népszerűségét, megtartva a „családias” hangulatot. Az, hogy mekkorává nőheti ki magát a Rongyoló, jó kérdés. Talán itt már a négyünk véleménye se teljesen egyezik, de szerintem egy bizonyos résztvevőszám felett ki kell tennünk a teltház táblát, hogy megmaradhasson a közösségi érzés és ne veszítse el a sajátos hangulatát a fesztivál. De addig még pár év biztosan el fog telni, úgyhogy erre a kérdésre még visszatérhetünk, mondjuk úgy három év múlva. (nevet)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!