Békéscsaba

2018.04.22. 06:56

Nyárra lesz jelzőlámpa a Bánát és Corvin utca sarkán

Egy nagy méretű betoncsövet fektetnek le Békéscsabán, a Bánát utcában, ezért volt szükség annak lezárására a Lidl környékén. A Corvin és a Bánát utca kereszteződésében jelzőlámpás csomó­pontot alakítanak ki, a munkálatok május második ­felében kezdődhetnek, és ­júliusban érnek véget. Egészen addig kell kisebb-­nagyobb forgalomkorlátozásra számítani a területen.

Licska Balázs

A Bethlen utcában jelenleg nyílt az árok, a csapadékvizet elvezető csatorna, amit zárttá alakítanak egy TOP-os projekt keretében. Ezzel egyrészt növelik a rendszer vízszállító képességét, másrészt az épületek, az úttest és a közművek oszlopainak állékonyságát.

– A Bethlen utcai kivitelezés első lépéseként a Bánát utcában, a Csányi és a Corvin utca közötti részen egy 100 centiméter átmérőjű betoncsövet fektetnek le, ennek munkálatai nemrég kezdődtek, és várhatóan a hónap végéig tartanak. Ezért volt szükség az úttest bontására. Hogy elkerülhessék a teljes utca lezárását, a kivitelező az úttest kétszer fél sávban történő bontása mellett döntött – ismertették lapunkkal a városfejlesztési nonprofit kft.-nél.

Egy Bethlen utcai projekt miatt kellett felbontani az úttestet a Bánát utcában, egy 100-as csövet fektetnek le. Fotó: Kiss Zoltán

– Egy másik TOP-os projekt keretében is zajlanak a munkálatok a Bánát utca környékén: kerékpárutakat, kerékpárforgalmi létesítményeket alakítanak ki, valamint több utcát is korszerűsítenek – folytatta dr. Sódar Anita cégvezető, majd részletezte is a fejlesztéseket.

Előző év végéig, a leállásig szélesítették az aszfaltcsíkot az Arany János és a Csányi utcában. A Szemere utcában szegélyeztek, aszfaltoztak, a fontos csomópontokat ideiglenesen felfestették. A Bánát utcában – a Tessedik és a Csányi utca között – is szegélyeztek, aszfaltoztak, a csomópontokat szintén ideiglenesen felfestették.

A munkálatok egy hónappal ezelőtt rajtoltak el ismét a területen. Teljesen megújul a Vozárik utca, ennek érdekében bontották a megsüllyedt, töredezett szegélyeket. A szegély építését követően cserélik a felső aszfaltréteget, a tervek szerint május második felében. A Szemere és a Bánát utcában – ahol nagyjából véget értek a munkálatok – a kapubejárók és a szegélyen kívüli területek végleges rendbetételén dolgoznak.

Amennyiben lefektették a nagy méretű betoncsövet a Bánát utca Corvin és Csányi utca közötti szakaszán, a korábban elbontott szegélyt újjáépítik, és egyesített gyalog- és kerékpárutat építenek ki, előreláthatólag ugyancsak májusban. Ezt követően rajtolhat a – tábla szerint balesetveszélyes – Corvin és Bánát utcai csomópont átalakítása, ahová jelzőlámpát telepítenek, zebrákat is felfestenek.

Kerékpárutakat alakítanak ki

– A Bánát utcában és környékén, azaz a projekt teljes területén nyár közepére, júliusra várható a végleges forgalmi rend kialakítása, ami azt jelenti, hogy felfestik a burkolati jeleket, valamint kijelölik a bicikliutakat, a kerékpárforgalmi létesítményeket – mondta dr. Sódar Anita.

A Bánát utcában a Corvin utcai kerékpárúttól a Csányi utcáig egyesített gyalog- és kerékpárút épül a Lidl áruház és a MÁV-sporttelep felőli oldalon. Ehhez csatlakozva a Csányi utcában az Arany János utcáig, majd az Arany János utcában nyitott kerékpársáv lesz.

Kerékpáros nyomot festenek fel a Tessedik utcában az Arany János utca és a Temető sor közötti szakaszán, továbbá az Erkel és a Szemere utcában, a Szemere utcához csatlakozva a Tessedik, Révay, Bethlen és Csányi utca útvonalon a Corvin utcáig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában