Megyegyűlés

2018.01.18. 19:21

Nemet mondott a megyei közgyűlés a Soros-tervre

A Soros-terv is napirendre került csütörtökön a megyei közgyűlés rendkívüli ülésén, Békéscsabán. A grémium elutasította a Soros-tervet és azt, hogy Békés megyében bevándorlást szervező irodákat működtessenek. A településekre komoly fenyegetést jelentő tömeges betelepítés miatt pedig felkérte a kormányt, hogy ha kell, akkor hozza meg a megfelelő jogszabályokat.

L.B.

Két téma került napirendre csütörtökön, a megyeházán a megyei közgyűlés rendkívüli ülésének nyílt részében: egyrészt a Soros-tervvel kapcsolatos állásfoglalás, másrészt pedig Békés megye területrendezési tervének módosítása.

Létezik-e a Soros-terv, és hol van az az 1300 menekült, akikről a sajtó ír? – kérdezte Árgyelán György (DK), aztán arról szólt: nem tud azonosulni olyannal, ami nem a valóság.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) elmondta: nincs olyan füzet, aminek az a címe, hogy Soros-terv, viszont olvashatók az amerikai milliárdostól írások, nyilatkozatok, a cselekedetei pedig egy irányba mutatnak. Abba, hogy Európa bevándorlókontinens legyen, kulturálisan meghasonlott. Az az 1300 ember, akikről a sajtó ír, valóban menekült, őket hosszas eljárás után fogadta be az ország, ők oltalmazott státuszt kaptak. Hangsúlyozta: a Békés megyében élők biztonsága elsődleges.

Mucsi András (Fidesz-KDNP) kiemelte: Magyarország nyitott, befogadó ország, ha valaki legálisan szeretne az országba jönni és megfelel, akkor jöhet. Aláhúzta, hogy a betelepítési kényszer ellen, vagyis az ellen, hogy ránk erőltessenek olyanokat, akik illegálisan érkeztek Európába, fel kell emelni a szót. Kónya István (Fidesz-KDNP) szerint veszélyben vannak nemzeti értékeink, majd nyugat-európai borzalmakról szólt, öngyilkos merénylőkről, nők molesztálásáról.

A témához hozzászólt még a Fidesz-KDNP részéről Simon István Tamás, Tolnai Péter és Szegedi Balázs. Sinka Imre (Jobbik) azt mondta: készek támogatni a Soros-tervvel kapcsolatos állásfoglalást, meg kell ugyanis akadályozni, hogy a migránsok Magyarországon, Békés megyében gondot okozzanak.

A megyei közgyűlés a területrendezési terv módosításáról is döntött. Zalai Mihály elmondta, a megyei önkormányzatnál van a legjobb helyen ez a feladat, amire 20 millió forintot kaptak a Miniszterelnökségtől.

Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában