haltelepítés

2018.04.21. 11:21

Halak tízezrei kerültek a Békés megyei vizekbe

Ezekben a napokban is folytatja a haltelepítéseket a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége: pénteken 500 kiló egynyaras csukát helyeztek ki, szombaton­ pedig 80 ezer darab előnevelt csuka kerül a KHESZ ­által kezelt vizekbe. A szövetség idén már több tízezer kilogramm, különböző fajú halat helyezett ki a tavakba, holtágakba és folyókba. A tervek szerint pedig a különböző telepítések két-három heti rendszerességgel egész évben folytatódnak majd.

Papp Gábor

A viszonylag hosszabb ideig elhúzódó télies­ időjárás miatt idén csak ­később kezdődött meg a tavaszi horgászszezon, s a KHESZ kezelésében álló vizekbe is később tudták megkezdeni a telepítéseket – nyilatkozta lapunknak Nemes Attila. A Körös­vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezetője elmondta, amint a körülmények lehetővé tették, a haltenyésztőkkel együtt a KHESZ igyekezett behozni a lemaradásokat.

– E hónap elején a szövetség által működtetett csökmői halgazdaságból 20 ezer kiló, másfél kilós, pikkelyes, egészséges, szép, horogérett ponty került a KHESZ különböző vízterületeire – sorolta a szakember. – Ezt megelőzően március végén kétnyaras csukákat, illetve egy- és kétnyaras pontyokat telepítettek. Ugyanebben az időszakban kétnyaras, 50-60 deka egyedsúlyú süllőket helyeztek ki a vizekbe, ezután pedig ismét a pontyok vették át a főszerepet.

– A KHESZ saját nevelésű pontyainak kihelyezése után a Gyula-dénesmajori halastavakból vásárolt 30 ezer kiló háromnyaras pontyot helyeztünk ki az élő- és zárt vizekbe, amit kétnyaras pontyok követtek, valamint halastavakból származó harcsákat is telepítettek két alkalommal a folyószakaszokon. Április 13-án pedig a zárt vizekbe kerültek compók. A sor pénteken több mint 500 kilogramm egynyaras csuka telepítésével folytatódott. Ma pedig 80 ezer darab előnevelt csuka kerül a vizekbe.

Fotók: KHESZ

Kérdésünkre Nemes Attila­ hangsúlyozta, a tavalyi évre visszatekintve egyértelműen látható, hogy a Körösökön, illetve a holtágakon, a zárt vizeken a fokozottabb telepítések hatására emelkedtek a halfogások, és ezzel még többen jutottak ­pozitív horgászélményekhez.

– Mivel a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége több mint 2300 hektár horgászvizet kezel, és a KHESZ szeretné minél jobban kielégíteni a horgászigényeket, a telepítések előreláthatólag – a halbeszerzési lehetőségekhez igazodóan várhatóan – egész évben folytatódnak majd – fogalmazott ezzel kapcsolatos felvetésünkre a szakember. – Terveink szerint két-három hetente helyezünk ki újra és újra halakat az általunk kezelt horgászvizekbe. Természetesen különböző fajokról van szó, amit az eltérő beszerzési időszakok határoznak majd meg.

Nemes Attila a teljesség igénye nélkül elmondta, a ponty mellett előnevelt csuka, előnevelt süllő, előnevelt balin, előnevelt menyhal, kecsege, sügér, jászkeszeg kerülhet a vizekbe.

– Év vége felé compó, valamint a beszerzési lehetőségek függvényében egyéb ragadozó halfajok telepítése is szóba kerülhet – tette hozzá. A KHESZ egyébként honlapján és ­Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatást ad arról, hogy milyen halakat és mely horgászvizekbe helyeznek ki. Így a nyilvánosság és a horgásztársadalom is naprakész információkat kaphat a munkálatokról.

Túlzásba esett a lehetőségek miatt

A növekvő horgászlehetőségek miatt egyébként éppen a napokban történt, hogy egy pecás túlzásba esett. A KHESZ hivatásos halászati őrei a Sirató-holtágon egy csónakos horgászt igazoltattak, aki éppen kikötéshez készülődött. A csónakban két karikás haltartót találtak, amelyekben összesen öt pontyot helyezett el.

A horgász elismerte, hogy a halakat ő fogta egy-két óra leforgása alatt, ezzel túllépve a helyi horgászrend két darab pontyra vonatkozó mennyiségi korlátját, és adminisztratív kötelességeinek sem tett eleget.

A halászati őrök a jegyzőkönyv felvétele mellett a helyszínen bevonták állami horgászokmányát és területi jegyét. Kiemelendő, hogy a horgászat megkezdése előtt minden horgászvízen fontos a horgászati szabályok pontos ismerete és betartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában