galériával

2018.08.17. 17:20

Felújítás után megőrölték az első zsák búzát a Szarvasi Szárazmalomban

Befejezték a Szarvasi Szárazmalom felújítását, az épületet péntek délelőtt adták át amikor is két lovat bekötve, hónapok elteltével újra beindulhatott az őrlés.

Balázs Anett

Az önkormányzat a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiumától négymillió forint támogatást nyert a beruházásra. Babák Mihály polgármester elmondta, az ország egyetlen működő szárazmalmának rendbehozatalát a város hatmillió forinttal finanszírozta. Mint említette, amennyiben ezt a támogatást most nem vették volna igénybe, akkor a malom helyrehozását is halasztaniuk kellett volna.

Fotók: Imre György

– A pályázat célja az állagmegóvás volt. Ebből a pénzből lehetett volna sok egyéb mást javítani, de a testület a múzeummal karöltve most a működőképességre fektette a hangsúlyt. Fontos, hogy az idelátogatóknak meg tudjuk mutatni a tótok helyi szokását, amelyet háromszáz éven keresztül csináltak. A munkálatoknak nincs vége, a tető felújítása és állagmegóvás következik – fogalmazott Babák Mihály.

Roszik Zoltán, a Tessedik ­Sámuel Múzeum igazgatója lapunknak elmondta, a malmot 1973-as megnyitása óta 2010-ben állították helyre, ­azóta havi rendszerességgel tartottak bemutatóőrléseket.

– Az őrlések következtében elmozdult a követ tartó talpazat, éppen ezért az őrlőkő berendezését és a malomkő helyreállítását kellett megoldani­. Emellett az épület homlokzatának, nyílászáróinak és a keringősátor kerítésének festése is az állagmegóvó folyamatok részét képezték – fogalmazott Roszik Zoltán.

Ozsvát Gábor tervező, a kivitelező cég részéről kifejtette, a malom több szempontból is egyedinek számít, hiszen az eredeti helyén és konstrukciójában, a molnárházzal együtt, működőképes állapotban fogadja a látogatókat. A malom működését a hagyományokhoz híven le is tesztelték. A keringősátorba bevezetett két ló biztosította az őrléshez szükséges energiát, miközben a keringőn elhelyezett három pohár borból egy csepp sem löttyent ki, ami azt bizonyítja, a felújítás sikeres volt. A malom szeptember végéig próbaüzemben működik majd, ez idő alatt heti rendszerességgel tartanak bemutató őrléseket, majd ezt követően még egy garanciális bejárást is lebonyolítanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában