állami oktatás

2018.01.21. 12:24

Egykori és jelenlegi diákok, pedagógusok emlékeztek Csorváson

Száztíz éves a csorvási állami oktatás. A jeles évforduló alkalmából ünnepséget tartottak a helyi művelődési házban.

Gajdács Pál

Az esemény előtt Bencsik János, nyugalmazott iskolaigazgató nyitotta meg azt a fotókiállítást, melyen egyebek között a korábbi pedagógusokra emlékeztek, de a tárlat keretében helyet kapott számtalan osztálykép. A kiállítás szervezői a Bartók Béla könyvtár és a művelődési ház tevékenységéről is gyűjtöttek életképeket. Bencsik János rövid történeti áttekintést adott az iskola megalapításáról. 1862-ben már működött oktatás a református egyház irányítása mellett. Az állami oktatás keretein belül az első osztály az Arany János utcai épületben kezdte meg tanulmányait a 20. század elején. Kevésbé ismert, hogy 1964–1969 között középiskola is működött.

A díszünnepségen két helyi tehetség, Seres Adél és Kovács Szabolcs énekelte el a Himnuszt, majd a felsősök színvonalas irodalmi műsora következett, közreműködött Bereczki Bianka, az iskola egykori diákja.

Baráth Lajos, Csorvás polgármestere megjegyezte, hogy az alapokat itt megszerző egykori diákok között többek között orvosok és jogászok is vannak. Bár az iskola működtetése, fenntartása 2016. január 1-je óta már valóban az állam kezében van, a képviselőtestület különböző támogatások formájában mindent megtesz azért, hogy a gyermekek Csorváson maradjanak. Az aktuális tanévben 261 diák kezdte el tanulmányait, az óvodában 124 apróság jár.

Az ünnepségen idéztek egykori, ma már nem Csorváson élő pedagógusok, így Groska Mihály és a volt igazgató, Széchenyi László felesége leveléből, de üzenhettek a jelenlegi és egykori tanítványok is, miközben a vetítőn peregtek a régi iskolai, óvodai fényképek.

Maczák Mária intézményvezető beszédében kiemelte, hogy iskoláskorba lépve a gyerekek számára új, korszak kezdődik, itt találnak jóban-rosszban barátokra.

Vicziánné Vincze Mónika, az immáron önálló gazdálkodású óvoda intézményvezetője elmondta, hogy 1982-ben 3 óvodában 17 óvónő foglalkozott a gyerekekkel. Ma 27 dolgozó, 12 diplomás óvónő figyel a 138 ovisra, 20 bölcsisre.

Miklya Zsoltot, az iskola egykori diákját, tanítót, könyvszerkesztőt, költőt B. Imre Julianna faggatta, végül a népszerű színművész, Faragó András adott elő operett slágereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában