2018.09.21. 19:12
Cigány gasztronómiai napot tartottak a Halász Csárdában
Hatalmas kondérokban főttek az étkek, sürögtek-forogtak a roma asszonyok és lányok a lábosok mellett.
– Hagymaleves velőrózsával, mellé kakaspörkölt túrós csuszával, majd egy jóféle töltött káposzta – árulták el a menüt a konyhában lévők. Ezzel készültek ugyanis pénteken a békéscsabai Halászcsárdában a Cigány Gasztronómiai Nap alkalmából a szervezők.
Kovács Erzsébet a békéscsabai roma önkormányzat elnöke elmondta, a roma konyha nem spórol a jóféle disznózsírral, ennek hófehérnek, és ikrásnak kell lennie, mindezt a megfelelő ízvilág elérése érdekében, a különféle tészták pedig csakis házilag, kézzel tépve készülnek. A roma önkormányzat elnöke úgy fogalmazott, a pörkölt pedig attól pörkölt, ha az embernek az ízbimbóit és a boldogsághormonjait is megmozgatja, előhozza.
– Azért mutatjuk be a roma ízvilágot, hogy a nem roma emberek is ki tudják próbálni a cigány ételeket, tudják meg hogyan, miként főzünk mi, ezzel is közelebb hozva őket hozzánk, és a kultúránkhoz – árulta el a rendezvény fő célját Kovács Erzsébet.