vándorgyűlés

2018.06.22. 20:00

A legfőbb zsinórmérték a hatékony természetvédelem

Péntek délután megkezdődtek az Országos Erdészeti Egyesület vándorgyűlésének egész hétvégén át tartó programjai Gyulán.

P. G.

– A következő időszakban szeretnénk megvalósítani azt a programot, aminek segítségével minden általános iskolás gyermek eljuthat olyan erdei iskolákba, ahol megnézhetik, mit jelent a természetvédelem és az erdőgazdálkodás – fogalmazott dr. Bitay Márton Örs, az agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az Országos Erdészeti Egyesület 149. vándorgyűlésén, péntek délután Gyulán.

Az esemény megnyitóján Spiegel Endre, a DALERD Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, az egyesület vándorgyűlése elhozta a vendéglátó vidékre a Kárpát-medencei erdészet szellemiségét, bemutatja a szakma képviselőinek összetartozását, és azt az erkölcsi erőt, amit a hivatás képvisel.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője köszöntőjében kiemelte, az erdő egyszerre a folyamatosság és a megújulás szimbóluma.

A vándorgyűlés megnyitóján érdekes információk hangzottak el, majd elismerések is gazdára találtak. Fotó: Kiss Zoltán

– Ezt a bonyolult életközösséget csak komoly szakmai ismerettel lehet művelni – ecsetelte. – Az erdészek teljesítményét dicséri, hogy ma már az ország termőterületének közel negyedét borítják erdők. A szakma, az egész életforma a természet harmóniájára, a hivatástudatra, az elődök tiszteletére, a munkára és a hagyományos családmodellre épül. A magyar erdészek jelen vannak a legapróbb falvakban is, és szolgálják a nemzeti kultúrát, az anyanyelv fennmaradását is.

Dr. Bitay Márton Örs kifejtette, a Trianoni békeszerződés nyomán elvesztettük erdeink 83 százalékát, mint ahogyan a magyar erdészképzés alma materét, Selmecbányát is. Hozzátette, Magyarország talpra állt és közel száz év alatt megduplázta erdőterületét.

– Az erdészszakma zsinórmértéke továbbra is a reális, ésszerű és hatékony természetvédelem – húzta alá, illetve nyomatékosította, gyors válaszokat kell adni a klímaváltozás problémakörére.

Zambo Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke kitért arra, hogy a vándorgyűlés először érkezett Békés megyébe, a Körösök páratlan szépségű vidékére. Ezt követően részletesen ismertette az egyesület elmúlt évekbeli eredményeit.

Dr. Görgényi Ernő polgármester sok érdekességet osztott meg a több száz jelenlévővel Gyula városának kert- és erdőtörténetével kapcsolatban.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a hivatás hagyományainak tiszteletét és a helyi értékeket emelte ki beszédében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában