Kaszaper

2018.09.22. 13:10

A hősök emlékére táblát avattak a falunapon

Kaszaper falunapjának a szervezőit megtréfálta az időjárás szombaton reggel, hol esett az eső, hol fújt az erős szél, azután csendesebbre váltott, de el nem tántorított senkit a programoktól.

Cs. I.

A reggeli mise után az ünneplők a községháza előtt gyülekeztek, ahol Kun László polgármester mondott beszédet, emlékezve a második világháborúban elesett katonákra.

A szerző felvételei

– Magyarország embervesztesége 3.-4. a világ országainak a sorában, 830 ezer – 950 ezer fő közötti. Ebből a katonai veszteség majd 360 ezer. Az elhurcoltak és a katonai foglyok közül körülbelül 150-200 ezren meghaltak a szovjet táborokban. A rendelkezésünkre álló adatok szerint Kaszaperen 46 fő veszítette életét a második világháború harcterein és a hadifogságban. Nagy tisztelettel kell emlékeznünk ezzel az emléktáblával – mondta a település vezetője.

A csanádapácai népdalkör katonadalokat énekelt, majd a szervezők elmondták, a kutatások még folyamatban vannak, szeretnének minden olyan, még fellelhető dokumentumot, információt begyűjteni, ami a pontos adatok, nevek feltárásában a segítségükre lehet.

A falunapi ünnepségen Kun László polgármester a harcmezőkön elhunytak, a világégést megjárt katonák leszármazottaival közösen leleplezte az emléktáblát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában