Tárlat

2024.05.22. 13:55

Magyar vizek halairól nyílt kiállítás Békéscsabán – videóval

Megnyílt Szabó Miklós Magyar vizek halai című kiállítása szerdán reggel Békéscsabán, a Körösök Völgye Látogatóközpont nagytermében. A Magyar Természet Napjához kapcsolódó tárlat május 27-ig tekinthető meg előre egyeztetett időpontban. A Magyar vizek halai című kiállításon akvarellel, színes ceruzával és egyéb technikákkal készült alkotások láthatók. A tárlathoz interaktív foglalkozások is kapcsolódtak a nap folyamán.

Papp Gábor

A Magyar vizek halai című kiállítás megnyitója a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola harmadik évfolyamos diákjainak szalagtáncával kezdődött, amiben a szalagok a vizet szimbolizálták, ami a tárlathoz is szorosan kapcsolódik.

Magyar vizek halai, kiállítás, tárlat, békéscsaba
A Magyar vizek halai kiállítás különleges élményt tartogat. A szerző felvétele

 

Pócsi Gabriella, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezet-vezetője elmondta, szerdán a tárlat megnyitója mellett a Magyar Természet Napját is ünnepelték.

Magyar vizek halai: különleges kiállítás nyílt

– Ezt a napot 2014 óta ünneplik hazánkban, hogy felhívják a figyelmet azokra a természeti értékekre és kincsekre, amelyek védelme fontos, egész évben lényeges – fogalmazott Pócsi Gabriella. – Május 22-e a biodiverzitás, a biológiai sokféleség világnapja, amely ráirányítja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek károsíthatják az ökoszisztémát, komoly problémákat okozhatnak abban. Hozzátette, beszélni kell azokról az értékekről, amelyek a Körösök völgyében is fontosak. Kiemelte, hogy a Körösök völgyét vízből született tájnak is nevezik, ahol nagyon fontos értékek a Körösök, de ugyanide tartozik a teljesség igénye nélkül az Élővíz-csatorna, a Gyula közelében található mályvádi erdő, a gazdag élővilággal rendelkező alföldi gyep, puszta és sztyepp.

Szabó Miklós grafikus, a Magyar halkönyv illusztrációinak készítője elmondta, a kiállítás a kötet illusztrációt tartalmazza. A szakember könnyed, mégis informatív köszöntőjében, illetve előadásában számos érdekességet osztott meg a gyerekekkel a halakról. Szó volt a vegyes táplálkozású, illetve a ragadozó halakról, a Körösök halállományokról. Kitért például arra is, hogy az angol nyelvben nincs külön szó az ikra és a tojás kifejezésre, mindkettőre az egg, a tojás szót használják. Az ingoláról, a lápi pócról, a csukáról és a pontyról egyaránt elhangoztak kevéssé ismert információk. A „bevándorló” vagy invazív halakról ugyancsak sok mindent tudhattak meg a jelenlévők, például azt is, hogy egy részük akváriumi hal volt, csak gazdáik megunták azokat, de nem akarták megölni, így a vizekbe engedték őket, ahol később elszaporodtak.

Életmű született

Metzker Krisztina, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) ifjúsági referense elmondta, a Magyar Természet Napján hazánk természeti értékeinek fontosságára hívják fel a figyelmet. Hangsúlyozta, a KHESZ is lényegesnek tartja az ismeretátadást a felnövő nemzedékek számára.

– A szövetség éves programjában táborok, előadások, közösségépítő versenyek egyaránt szerepelnek, amelyeken a halak szeretetére és a természet védelmére tanítják a gyerekeket – tette hozzá. Kifejtette, a halak különleges helyet foglalnak el a magyar természetvédelemben, a hazai körülbelül 90 halfajból 34, vagyis 38 százalékuk élvez jogi oltalmat. Tíz faj fokozottan védett, köztük a lápi póc, ugyanakkor a többi gerinces osztály nagyobb figyelmet kap. Ezért is fontos, hogy a gyerekek megismerjék a halak csodálatos világát.

Mint mondta, a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (MOHOSZ) köszönhetően megszületett Magyar halkönyvben számtalan szakember közös munkája olvasható, illetve 124 grafika látható.

Utóbbiak Szabó Miklósnak köszönhetők, aki évekig rajzolta és tanulmányozta a halakat.

– A munka több volt mint egy projekt a számára, egy életművet szeretett volna létrehozni. Grafikái tudatos elrendezésben, szakmai szempontoknak megfelelően kerültek a keretekbe, és művészi jelleget adnak a halaknak – fogalmazott.

A kiállítás a MOHOSZ támogatásával valósul meg.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában