Irodalom és prózamondás

2024.04.16. 10:17

Szabó Pálra emlékeztek a biharugrai versenyen

Százharmincegy éve született Biharugrán Szabó Pál Kossuth-díjas író, szerkesztő, ennek apropóján rendezte meg a minap az önkormányzat, a Szabó Pál Irodalmi Emlékház és a Biharugrai Településfejlesztő Egyesület a faluban, a Bölöny-kúriában a közel két évtizedes hagyományoknak megfelelően a Szabó Pál Irodalmi és Prózamondó Versenyt.

Licska Balázs

Harmincnál több prózamondó és 15 csapat vett részt a versenyen

Fotó: Biharugra

A megmérettetésre 15 háromtagú csapat és 32 prózamondó gyermek és ifjú jelentkezett Békés és Hajdú-Bihar vármegye kilenc településéről.

Makra Tibor polgármester a versenyt megnyitó beszédében elmondta: a ma élőknek feladata, hogy az örökül kapott értékeket megismertessék a következő nemzedékekkel, és hogy közkinccsé tegyék. Az íróra emlékezve indították el hagyományteremtő szándékkal 2008-ban a versenyt. A megmérettetés sikerét jelzi, hogy Hajdú-Bihar és Békés vármegye településeiről minden évben legalább 8-10 iskola tanulói gyűlnek össze kísérőikkel együtt a Bölöny-kúriában.

A prózamondó versenyen a 3-4. osztályosok között győzött Beke Hanna, az 5-6. osztályosoknál Zsíros Antal, a 7-8. osztályosok között Szijjártó Balázs. Az irodalmin az 5-6. osztályosoknál a Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola körösszegapáti tagiskolájának csapata, a 7-8. osztályosok között a körösszakáli Bihar Román Nemzetiségi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda egylete, a 9-10. osztályosoknál a szeghalmi Péter András Gimnázium és Kollégium alakulata nyert.

A szervezők Szabó Pállal kapcsolatban ismertették: 1930-ban egy hat elemit végzett, 37 éves kőműveskedő parasztember elindult Biharugráról, az Alsósorról, hogy az írásaival és az irodalomba vetett hitével megváltoztassa a világot. Szabó Pál legnagyobb írói tette talán az, hogy az őt elindító közösséget emeli be a magyar irodalomba. A magyar irodalomban csak kevés olyan írót ismerni, aki a szegénységből, a mélységből olyan magaslatokra jutott volna, mint ő, aki regények, novellák – és az azokból készült filmek – sorozatával bizonyította, hogy érdemes volt az útját egyengető Móricz Zsigmond bizalmára, hiszen a magyar irodalomban rajta kívül talán csak Móricz Zsigmond tudta olyan élethűen ábrázolni a szegénységet, a faluközösség mindennapi életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában