Orosháza hét

2024.04.23. 13:57

A professzor honvágyról, szerelemről írt verseivel érkezett a Táncsicsba

Javában zajlik Orosháza újratelepítésének 280. évfordulója tiszteletére az Orosháza hét programsorozat. Dr. Kaáli Nagy Géza professzor, Orosháza díszpolgára, a Táncsics gimnázium egykori diákja, mecénása, irodalmi barangolásra hívta, várta a fiatalságot, de érkeztek ismerősei, egykori iskolatársai is a keddi találkozóra.

Csete Ilona

A Kaáli intézetek alapítója, a nemzetközi hírű szülész-nőgyógyász professzor nagyon sokszínű egyéniség. Igazi világpolgár, aki minden korosztály számára tud érdekfeszítő szakmai, vagy egyéb témákról magával ragadó előadást tartani. 

Dr. Kaáli Nagy Géza, vers, Orosháza hét
Élete versét is megírta dr. Kaáli Nagy Géza
Fotó: Csete Ilona

Tudjuk, a vitorlázás is szenvedélye. De lelkesen kutatja és őrzi a családi örökséget, felújítva, a köz javát szolgálva gyarapítja Orosháza épített kincseit. A dörgicsei és az orosházi autós és motoros múzeuma is egyedülálló. Szívén viseli egykori középiskolájának a jövőjét. A Kaáli természettudományos labor létrejötte is az ő támogatásával valósulhatott meg. De sok évtizede a legnagyobb mecénása is az gimnáziumnak, az ott tanuló tehetségeknek. A professzorról jelentek meg könyvek, ám a keddi irodalmi barangoló során arra is fény derült, hogy dr. Kaáli Nagy Géza mennyire lírai alkat.

Egy kis időutazásra invitálta őt a házigazda, Süle Margit, a Táncsics gimnázium igazgatóhelyettese. Ám előtte egy meglepetés verset olvasott fel a professzor, jelezve, mennyire meghatotta őt ez a felkérés. Majd beszélgettek Kaáli Géza életútjáról, azokról az időkről (1957-1961), amiket e falak között töltött tanulással, sportolással. A sport máig meghatározza az életét, így őrizve meg fiatalos lendületét, egészségét.

"Mintha 17 éves lennék.."

– Amikor ezekről az emlékeimről, iskolai élményeimről beszélek, a fiatalságomat elevenítem fel. Amikor belépek ebbe a gimnáziumba, mindig azt érzem, mintha 17 éves lennék. De ha tehetem, keresem is a fiatalok társaságát – tette hozzá a professzor mosolyogva, majd meghallgatták egyik versét, Évzáró címmel.

Kaáli Géza sokat mesélt az Amerikában töltött évtizedekről, munkájáról, karrierjének az alakulásáról, ekkor hangzott el a Honvágy című verse. De feleségével való megismerkedésük történetét is megismerhette a hallgatóság, hiszen megihlette a professzort közös szép emlékük – versbe foglalta.

Dr. Kaáli Nagy Géza, vers, Orosháza hét, dedikálás
Dedikálta köteteit a professzor az irodalmi barangoló végén
Fotó: Csete Ilona

Érdeklődve hallgatták a résztvevők, miként vált a lombikbébi program atyjává Magyarországon. Családok ezrei köszönik meg máig a professzornak, hogy gyermekük születhetett (a Kaáli intézetek 30 ezer gyermekkel ajándékozták meg a családokat, a nemzetet).

Vitorlázás helyett versírás

A Covid idején nagyot fordult s bezárkózott a világ, a professzor családja is. Vitorlázás, veterán autókkal való foglalkozás után (helyett) akkor újabb szenvedély kerítette hatalmába dr. Kaáli Nagy Gézát. Verseket kezdett írni.

– Tévéztem olvastam, majd jött az elhatározás: írok verset. Az első nehéz volt. Majd egyik adta a másikhoz az inspirációt. Ha az ember töpreng, a gondolat szinte átrágja magát és megszületik a végeredmény. Karácsonykor megírtam 28 oldalon életem versét. A dörgicsei múzeumban ajándékba adom a látogatóknak – tudta meg a hallgatóság, miközben meghallgathattak abból is néhány sort. Az irodalmi barangoló végén pedig dedikált példányokat kaptak a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában