Orosháza díszpolgára

2023.07.11. 12:21

Kaáli professzor tókerülő csapata a negyedik leggyorsabb volt

A Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenyén az orosháziak ismerős névre is felkaphatták a fejüket: az 55. Kékszalagon a top 3 után nem sokkal az élmezőny többi tagja is célba ért, negyedik helyen a Team Kaáli végzett. Orosháza díszpolgára, a tehetséges fiatalok mecénása, dr. Kaáli-Nagy Géza csapatáról van szó. Megkérdeztük a professzort, elégedett-e az eredménnyel és hol követte az eseményeket? Netán a katamaránon?

Csete Ilona

Suhant az egész mezőny, kedvezett a széljárás. Fotó: hajozas.hu

Az idei versenyen az elmúlt évek legkiélezettebb küzdelme várható volt: a tókerülő vitorlásversenyre összesen 2532 vitorlázó adta le a nevezését. Ők 515 hajóval – köztük 8 külföldivel – vágtak neki a több mint 150 kilométeres távnak, az átlagosnál erősebb szélmozgás kíséretében.

– A szél mindenkinek egyforma erősséggel fújt, persze akinek kétárbócos volt a hajója, annak ilyen helyzetben az esélyei is megduplázódtak - reagált dr. Kaáli Géza a győztes, a Fifty-Fity nevű karbonból készült, high-tech, kétárbocos katamarán győzelmére. Ez a hajó rekord gyorsasággal, 5 óra 3 perc, 56 másodperccel nyerte az 55. Kékszalagot. (Az őt üldöző vetélytársak között emlegették a szakmabeliek a Kaáli csapatot.)

– Suhant az egész mezőny. Fantasztikus volt. Hihetetlen gyorsasággal haladt a mezőny. Én egy kísérő hajóból követtem az eseményeket – árulta el a professzor. Csapatának a katamaránja 35 láb hosszú, egy árbóca van. Egy kiváló női kormányosnak, Virág Flórának a jó vitorlázó technikájára is szükség volt ahhoz, hogy ott legyenek végig az élmezőnyben.

– Voltak körülöttünk 45 lábas hajók, például a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkaséké, azt is sikerült megvernünk. A mieink a tókerülő versenyen folyamatosan csökkentették hátrányukat. Nem adtuk fel érmes reményeinket. Mi, a 35 lábas hajók között végül is a legjobbak lettünk és erre büszke vagyok – nyilatkozta a professzor, akinek a hajója negyedikként ért célba 5:33:17 idővel.

Azt már csak érdekességként írjuk ide, hogy a „leglassúbb győztes” díját 1953-ban oszthatták volna ki, ekkor olyan gyenge szél fújt a Balatonon, hogy a Nemere II. 75-ös cirkáló 40 óra alatt ért célba. Ehhez képest az idei győzelmet fantasztikus rekord idővel (5 óra 3 perc, 56 másodperc) érte el a Fifty-Fity.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában