Oldtimer gépcsoda

2024.02.12. 13:21

Begördült Dörgicsére Kaáli professzor versenyparipája

Két csodálatos autó- és motormúzeuma van dr. Kaáli Géza professzornak, Orosháza díszpolgárának hazánkban. A matuzsálemi korú gépcsodák, autók és motorok száma folyamatosan gyarapodik mindkét kiállítótérben. Íme a legújabb, a világ egyik leglátványosabb autója mostantól a dörgicsei múzeum ékköve.

Csete Ilona

Kaáli professzor a cicoma nélküli karosszériával tervezett gépcsoda mellett.

A Bugatti Type 35B után egy 1965-ös AC Cobra Shelby 427 legendás versenyautó is látható mostantól Dörgicsén.

A világ egyik leglátványosabb  járművének számító versenyautót az amerikai Caroll Shelby (1923-2012) álmodta meg. A 7 literes, 525 lóerős, V8-as Ford motorral felszerelt versenyparipa akár 300 km/óra sebességre is képes.  Az elején lévő hatalmas, jellegzetes légbeömlő nyílása és a cicoma nélküli, letisztult, különleges karosszériája teszi egyedivé és klasszikussá. Dohogó, elképesztő motorhangja pedig felejthetetlen élményt nyújt – olvasható a múzeum oldalán megjelent beszámolóban.

A  24 órás Le Mans és más versenyek győztes Cobra Shelby autóit, melyeket restauráltak, már csak szerencsés kevesek láthatják, többségük magángyűjteménybe került. Ezért a kaliforniai Superformance vállalat Cobra Shelby licenc alapján limitált számban még a mai napig is gyárt belőlük. 

– A múzeumunkba most érkezett versenyautót is itt gyártották 2017-ben, ami teljesen megegyezik az 1965. augusztus 6-án forgalomba helyezett eredeti példánnyal. Az új jövevény gyűjteményünk egyik ékköve lett és egy földig érő amerikai zászló, valamint egy régi GULF benzinkút társaságában tettük közkinccsé – magyarázta Kaáli Géza, a múzeum alapítója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában