Rézművességtől hímzésig

2024.04.05. 19:55

Kipróbálhatták magukat az alkotásban a csabai Téglában

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéjét tartják péntektől vasárnapig. Pénteken délután a békéscsabai Tégla Népművészeti Alkotóházban a Nyitott műhelyek programban az érdeklődők betekinthettek a kézműves szakköri foglalkozásokba, és alkothattak is.

Nyemcsok László

Gábor Török Kata

Fotó: Bencsik Ádám

Rézművesség, bútorfestés, nemezelés és hímzés. Ez a négy népművészeti terület várta azokat, akik a csabai Téglában szívesen kipróbálták magukat az alkotásban. Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és Kölcseyné Balázs Mária, az egyesület szakmai munkatársa kiemelte, a rézművességnél Szedlják István, a bútorfestésnél Schneiderné Pap Edit, a nemezelésnél Tóth Krisztina, a hímzésnél pedig Kudlákné Balázs Noémi irányításával tekinthettek be a népművészet, az alkotás világába a résztvevők.

– A rendezvény programjain megismerkedhettek a látogatók a népi kézművesség különböző területeivel, az alkotás örömével – hangsúlyozta Pál Miklósné és Kölcseyné Balázs Mária. – Olyan használati tárgyakat készíthettek, amik az adott tevékenységekre és magára az alkotás helyszínére emlékeztetik majd őket, a visszatérés reményében.

A háromnapos rendezvény célja az is, hogy felhívja a figyelmet a kézművességnek az emberiség kultúrájában betöltött szerepére. Ebben az évben külön hangsúlyt kap Európában és itthon is a gyermekek és az ifjúság részére történő tudásátadás a különböző helyszíneken, alkotóházakban, műhelygalériáikban, nyitott műhelyekben. Nem véletlen tehát az idei év üzenete: Fókuszban az ifjúság: kis ujjak, szakértő kezek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában