Sajtótájékoztató

2024.04.10. 17:55

Békési kikötő: újabb fejlesztések és fatelepítés kezdődhet

A Leader program keretében elnyert támogatás segítségével, illetve saját forrásokból fejlődhet tovább a Békési Kishajó-kikötő – jelentette be a helyszínen megtartott szerdai sajtótájékoztatón Kálmán Tibor, Békés polgármestere és Dobi István, a Békési Kajak-Kenu Club elnöke. A város eközben kezdeményezte, hogy az a békési kikötő melletti területsáv, ahol a közelmúltban fakitermelési munkálatok zajlottak, önkormányzati vagyonkezelésbe kerüljön. Ott jövő héten már fákat telepítenek.

Papp Gábor

Kálmán Tibor és Dobi István elmondta, a kikötőt számos téren fejlesztik

Fotó: Dinya Magdolna

Kálmán Tibor beszámolt arról is, hogy a közeli Dánfokon nemrég 7200 facsemetét ültettek el, és ezzel elkezdődik az a program, amelynek részeként 10 ezer fát ültetnek el a városban. A polgármester a sajtótájékoztató bevezetőjében elmondta, a békési kikötőben a közelmúltban elindult a szezon, ott egyre nagyobb az élet, a létesítmény főszezonban teljes kapacitással működik.

Békési kikötő: nagy az érdeklődés

– Mindez, illetve a kikötőt övező érdeklődés elismerése annak a munkának, amely már tizenhét éve zajlik ott – fogalmazott Kálmán Tibor. A közelmúltbeli fakivágásokkal kapcsolatban kifejtette, igyekeztek olyan megoldást szorgalmazni, ami nem árt a környezetnek, ám végül kénytelenek voltak elfogadni az erdészeti szakemberek álláspontját, amely szerint a KÖVIZIG kezelésében lévő véderdő biztonsági okokból megérett a vágásra. A fák veszélyessé váltak, és az elmúlt években történtek is olyan fakidőlések és gallyleszakadások, amelyet ezt támasztották alá.

– Ugyanakkor szeretnénk ha a helyzet megnyugtatóan, hosszú távon rendeződne, ezért a terület átminősítését követően az érintett rész az önkormányzat vagyonkezelésébe kerülhet. Ezután ott egy tervezett, vendégeket kiszolgáló parkosítást, erdőgazdálkodást fogunk folytatni, és őshonos füzeket, illetve platánokat telepítünk majd a területre. Ez a munka várhatóan már a jövő héten megkezdődik – részletezte a folyamatokat Kálmán Tibor.

Mint ismert, a Magyar Állam tulajdonában és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területen a közelmúltban a véderdősávot egy részen ki kellett vágni, egyrészt, mert a hatóság tájékoztatása szerint az állomány túltartottá vált, másrészt, mert az erdészeti hatóság nem engedélyezte a területen egyetlen fa megmaradását sem a balesetveszély miatt.

Felmerült a védettség kérdése is. A kikötő melletti rét és legelő védett terület, de a véderdősávra ez a besorolás nem vonatkozik.

7200 csemetét elültettek, 10 ezer fát fognak elültetni

Kálmán Tibor bejelentette, folytatják a fásítási programjukat. A közelmúltban Dánfokon 7200 tölgycsemetét ültetett a Békés Turisztikai Kft., és ezzel elkezdődött az a projekt, amelynek keretében a következő időszakban 10 ezer fát ültetnek majd el a városban.

– A terveink szerint ezeket a területeket nem erdőgazdálkodásra használjuk majd, hanem örök erdőként szolgálják a város lakosságát – fogalmazott Kálmán Tibor.

Komfortosabb lesz a kikötő

Dobi István, a Békési Kajak-Kenu Club elnöke elmondta, 2022-ben nyújtottak be pályázatot a Leader program kiírása keretében a kikötő további fejlesztésére.

– Idén kaptuk meg az értesítést, hogy 7,2 millió forintot nyertünk a célra, így az összeg és egymillió forintos saját forrás mellett valósulhat meg a beruházássorozat – tette hozzá. Nyolc lámpatestet, illetve két nagyreflektort tesznek majd napelemes működésűvé. A jelenlegi iroda- illetve őrház már 17 éve szolgálja a dolgozók és a vendégek munkáját, évek óta próbálják az állagát megőrizni, de már megérett a cserére, így egy modern és iroda- és tárolókonténert szereznek be.

Nagyon fontosnak tartják, hogy a kikötő a térségi aktív turisztikai központja legyen minden korosztály számára. Ezért alakították ki korábban a Fedélzet nevű teraszt, és már 2021-ban megfogalmazták, hogy ott egy 7-szer 14 méteres rendezvénysátrat állítsanak fel. Ez is megtörténik majd a fejlesztés során.

Saját forrásból további eszközöket, párakapukat, párásító ventilátorokat szerelnek fel, és mediterrán hangulatú, virágos környezetet hoznak létre.

Emellett megtörtént az alsó vízi kikötő kapacitásbővítése, illetve a jövő héten a kikötő finanszírozásában, a KÖVIZIG-gel közösen megvalósítják az alsó víz hidromechanizációs kotrását, takarítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában